UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Zerzevan Kalesi kazılarında yeni safhaya geçiliyor. Bilinen son Mithras Tapınağı'na da ev sahipliği yapan 3 bin yıllık kaledeki yeraltı kenti arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılacak.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Laodikya antik kentindeki yazıtlar, kentteki 2200 yıllık Batı Tiyatrosu ile 1884 yıllık Kuzey Tiyatrosu'nun kullanım amaçlarını ortaya çıkardı. Meğer biri zenginler için diğeriyse halk içinmiş.
1913'te Hicaz Demiryolu'nun yapımı sırasında bulunan, yıllarca kaldırım taşı olarak kullanılan ve değeri 1947 yılında anlaşılan bilinen en eski On Emir tableti 1-2 milyon dolara satışa çıktı ama beklentileri aşıp 5 milyon dolara alıcı buldu.
Büyük İskender ordusuyla Anadolu’da karaya Çanakkale Boğazı’nın girişinde, o zamanki adı Sigeion olan Yenişehir’den çıktı. Sonra da o zamanki adı Granikos olan çay yakınında Pers ordusuyla karşılaştı ve onları yendi. Ona Anadolu'nun kapısını bu açtı.
Toprağı kazınca tarih çıkıyor ama sualtında da tarih yatıyor. Ayvalık açıklarında yapılan incelemelerde 1500 yıllık ticaret gemisi batığı tespit edildi. Gemi batığının içinden bir müzeyi dolduracak kadar tarihi eser çıktı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Pompeiopolis antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor. Bölgedeki kazılarda iki Afrodit heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Burası aynı zamanda Karadeniz bölgesindeki en büyük kazı olma özelliği de taşıyor.
Türkiye’den kaçırılan 1055 Likya sikkesi Yunanistan’da yakalandı ve bu ülke dün bu sikkeleri Türkiye’ye geri verdi. İki ülke arasında arkeoloji ve tarih konusunda güçlü bir bahar havası var.
Tarihteki ilk para/sikkeleri basan Lidyalılara ait 1055 gümüş sikke bir grup kaçakçı tarafından Yunanistan'a sokulurken yakalandı. Yoğun bir çalışma sonucu sikkelerin Anadolu kökenli olduğu anlaşıldı. İşte o sikkeler bugün kendi topraklarına dönecek
Adıyaman’da Nemrut Dağı eteklerinde 13. yüzyıldan kalma bir han ve köprü ‘bulundu.’ Şaşırmayın, bulundu lafın gelişi bu binalar 750 yıldır orada duruyordu, vatandaş söyleyince müze de binaları kayda aldı.
Mardin Dargeçit’te Ilısu Barajının dibindeki Boncuklu Tarla kazı alanında arkeologlar 2 metre 20 santimlik bir stel, yani işlenmiş taş buldu. Bu taş Göbeklitepe’deki T şeklindeki taşları andırıyor. Dini bir yapı olabilir.