Geleceğe Miras Projesi kapsamında yapılan arkeolojik çalışmalarla dört bini aşkın tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu da günde 11 eser anlamına geliyor. Öte yandan nisan ayında başlayan Gece Müzeciliği 300 bini aşkın ziyaretçi antik kentleri gezdi.
6 Şubat depremlerinde Antakya'da yıkılan iki katlı bir müstakil evin enkaz kaldırma çalışmaları sırasında MS 5. ve 6. yüzyıla ait olduğu düşünülen tarihi bir yapı ortaya çıktı. Üç haftadır yapının gün yüzüne çıkarılması için çalışılıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'ye ilgi yoğun. 2024'ün ilk 10 ayında tarihi ören yerini 600 bin ziyaretçi gezdi. 2022'deki 850 bin ziyaretçi rekorunun bu yıl sonunda kırılması bekleniyor.
Türkiye’nin öncü Sümerologlarından Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında yaşamını yitirdi. 1. Dünya Savaşı'nın başladığı 1914'te dünyaya gelen Çığ, Sümer mitolojileri hakkında yaptığı çalışmalar nedeniyle 'Son Sümer Kraliçesi olarak da anılıyordu.
Hatay'da Antakya Antik Hipodrom'un çevresinde yürütülen arkeolojik kazılarda iki heykelcik parçası ortaya çıkarıldı. Hatay Arkeoloji Müzesi'nde korumaya alınan buluntular Antakya'nın entelektüel geçmişine ışık tutuyor.
Konya'da dokuz bin yıl öncesine ışık tutan Çatalhöyük'ten 1960'lı yıllarda yurt dışına kaçırılan Ana Tanrıça heykeli, uzun bir maceranın ve hukuk mücadelesinin ardından geri geldi. Konya'da Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi'nde sergileniyor.
Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kenti anıtsal çeşmeleriyle haklı bir üne sahip. Bunlardan biri de 1892 yıllık Hadrianus (Hadrian) Çeşmesi. Arkeologlar çeşmenin ayağa kaldırması için kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürülüyor.
Türkiye'nin dört bir yanından yeni buluntu haberleri gelmeye devam ediyor. Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti'nde yapılan kazılarda Erken Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen bir anıtsal mezar gün yüzüne çıkarıldı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar gören Gaziantep Kalesi, yapılan güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının ardından yıl sonunda ziyarete açılacak.
ABD federal yetkilileri ve Manhattan Bölge Savcılığı temsilcileri, New York'taki Hindistan Başkonsolosluğu'nda düzenlenen bir törenle bin 440 eski eserden oluşan 10 milyon dolar değerindeki devasa bir koleksiyon Hint yetkililere iade etti.