Van’da Urartu’lardan kalma 2700 yıllık kalenin surları göründü!

Van'da Urartular döneminde yapılan tarihi Ayanis Kalesi'nden haberler var. Kalede 37 yıldır yürütülen kazı çalışmalarında kalenin toprak altında kalan surlarının önemli bir bölümü görünür hale geldi.

Arkeoloji 12 Kasım 2024
37 yıldır kazı çalışmaları yürütülen Ayanis Kalesi'nde surlar ortaya çıktı.

Ayanis Kalesi Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van’ın Tuşba ilçesine inşa edilmiş görkemli bir kale. Arkeolojik çalışmalar, anıtsal kapı ve tapınak cephesinde ele gecen yazıtlar ve analiz sonuçlarına göre kale MÖ 673-72 tarihlerinden hemen sonra inşa edilmiş. Yapının Urartular döneminden bugüne ulaşan süslemeleri, kerpiç duvarlarıyla döneminin en görkemli yapılarından biri olduğu düşünülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanda kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Üstelik uzun bir süredir…

Ayanis Kalesi’nde 37 yıldır yürütülen kazı çalışmalarında kalenin toprak altında kalan surlarının önemli bir bölümü görünür hale geldi.

Çalışmalar 37 yıldır sürüyor

37 yıldır devam eden kazılarda bu yıl yeni gelişmeler var. Urartuların baştanrısı Haldi’ye ithaf edilen üç bronz kalkan ve bir bronz miğferin bulunduğu kalenin surlarının ortaya çıkarılması için çalışmalar hızlandırıldı. Kalenin toprak altında kalan surlarının önemli bölümü görünür hale geldi. Kalenin güneydoğusunda yoğunlaştırılan çalışmalarda ilk kez gün yüzüne çıkarılan surlarda Urartuların depremde yaşanması muhtemel kaymalara karşı çoğunlukla kilitli taşların kullanıldığı anlaşıldı. Kazı çalışmalarının devam ettiği kalede surların tamamının ortaya çıkarılarak kalenin görkeminin daha da belirgin hale getirilmesi hedefleniyor.

Kazı çalışmaları başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı “Bu seneki çalışmalarda kent sitadelinin (yukarı şehir) 200 metrelik kısmı ana kayayla birlikte açıldı. Surlar, her yerde çok ustaca işlenmiş ve ana kayaya oturtulmuş. Ana kayaya bu derece başarılı işlenmesi, Urartulu taş işçilerini üstün bir başarısını gösteriyor. Bu nedenle Urartulara ‘taşların efendisi’ ünvanı verilmiş” diyerek çalışmaların son durumunu anlattı.

Göbeklitepe’den daha eski yerleşim izi: Çakmaktepe’de büyük keşifGöbeklitepe’den daha eski yerleşim izi: Çakmaktepe’de büyük keşif

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.