Beyoncé için Afrika’dan çağrı var
Nelson Mandela 11 yıl önce dün öldüğünde bütün dünya için saygın bir kişilikti. Kendi hayat hikayesini yazdığı 'Özgürlüğe Giden Uzun Yol' kitabı Türkiye'de yayımlanmıştı. Meğer bu kitap yasaklıymış. Diyarbakır Kitap Fuarı'nda kitap toplatıldı.
Nelson Mandele 18 Temmuz 1918’de Güney Afrika’da doğduğu zaman dünya, 1. Dünya Savaşı’nın son günlerini yaşıyordu. İyi bir dünyaya doğmamıştı. Sonra derisinin rengi nedeniyle halkı gibi Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki Apartheid rejiminin ırkçı uygulamalarına maruz kaldı. İtiraz etti, yetmedi bu ırkçılığa karşı mücadele etti ve tutuklandı.
1964’te hükumeti alaşağı etmek için komplo kurmak ve sabotaj etmekten dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 27 yıl hapis yattı. Özgürlüğüne kavuştuğu 1990 yılında 71 yaşındaydı. Sonrasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin devlet başkanı seçildi. Apartheid rejimini sonlandırdı.
1993’te Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldüğünde artık o saygın bir kişilikti ve adı barışla anılıyordu. Mahdela’ya Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası ve Sovyet Lenin Nişanı da dahil olmak üzere 250’nin üzerinde ödül verildi. 11 yıl önce dün (5 Aralık 2013) ülkesinde yaşamını yitirdiğinde o hayat hikayesi ve mücadelesiyle 20. yüzyılın ilham veren insanlarından biri olarak anılıyordu.
Hakkında onca kitap yazılan, filmler çekilen Mandela kendi hikayesini ‘Özgürlüğe Giden Uzun Yol’ adlı kitapta yazdı. Türkiye’de bu kitap Aram Yayınları tarafından yayınlandı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın da kitaba önsöz yazdı.
İşte bu kitap dört yıl aradan sonra Diyarbakır’da düzenlenen TÜYAP Kitap Fuar’ında Aram Yayınları’nın standından yer alıyordu. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre fuara gelen polisler Aram Yayınevi’nin standında bulunan Nelson Mandela’nın ‘Özgürlüğe Giden Uzun Yol’ ile Diyarbakır 5 No’lu Askeri Hapishanesi’ndeki işkencelere karşı ölüm orucunda yaşamını yitiren Mehmet Hayri Durmuş’un mektuplarından derlendiği kitaplara el koydu. Kitaplara el koyulmasının gerekçesini polis iki kitap hakkında toplatma kararı olması olarak açıkladı.
Polisin ‘Özgürlüğe Giden Uzun Yol’ kitabına el koymasıyla Türkiye’de Nelson Mandela’nın kendi yazdığı otobiyografisinin yasaklandığı da ortaya çıkmış oldu. Hem de Mandela’nın 11. ölüm yıldönümü sıralarında.