Türkiye’ye kaç Gazzeli getirildi, daha ne kadar getirilebilir?
İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamlarına Avrupa'da en büyük tepkiyi gösteren ülkelerden biri olan İrlanda'dan yeni hamle. Filistin'i devlet olarak tanıyan İrlanda, kapalı durumdaki İsrail Büyükelçiliği'nin Filistin Sanat Merkezi olması düşünülüyor.
İrlanda’nın başkenti Dublin’deki İsrail Büyükelçiliği’nin kapanması ABD Filistin Müzesi için Avrupa kıtasında var olma imkânı yarattı. Connecticut eyaleti merkezli Palestine Museum US’in direktörü Faisal Saleh, The Art Newspaper’a yaptığı açıklamada, “Dublin’deki İsrail Büyükelçiliği’nin eski ofislerini Avrupa’daki daimi merkezimiz haline getirmekle ilgileniyoruz. Bir savaş bölgesinin karargâhı olan yeri bir sanat bölgesine dönüştürmek istiyoruz” dedi.
Saleh, eski İsrail Büyükelçiliği alanının önerilen kullanımının hem “pratik hem de siyasi bir hamle” olduğunu söylüyor. ABD Filistin Müzesi’nin “Venedik ve Londra dahil olmak üzere Avrupa’da daha kalıcı mekanlar kurmayı düşündüğünü, çünkü nakliye ücretlerinden kaçınmak için Avrupa’da kalıcı bir üsse sahip olmanın daha ekonomik olduğunu” söylüyor.
İsrail hükümeti 15 Aralık’ta, Filistin’i tanıyan üç Avrupa ülkesinden biri olması ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gazze’deki eylemleri nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına destek vermesini gerekçe göstererek Dublin’deki büyükelçiliğini kapatacağını duyurmuştu.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar yaptığı açıklamada “İsrail’in Dublin Büyükelçiliği’ni kapatma kararı İrlanda hükümetinin İsrail karşıtı politikaları ışığında alınmıştır. İrlanda İsrail ile ilişkilerinde tüm kırmızı çizgileri aşmıştır. İsrail kaynaklarını, İsrail’in çıkarları ve değerleriyle örtüşen ülkelere öncelik vererek, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle ikili ilişkilerini geliştirmeye harcayacaktır” demişti.
İsrail’den gelen bu açıklamalara İrlanda’dan cevap gecikmedi. İrlanda başbakanı Simon Harris İsrail’in kararını kınayarak “derin üzüntü verici” olarak nitelendirdi. “İrlanda’nın İsrail karşıtı olduğu iddiasını kesinlikle reddediyorum. İrlanda barış yanlısı, insan hakları yanlısı ve uluslararası hukuk yanlısıdır,” diye ekledi Harris. “İrlanda iki devletli bir çözüm ve İsrail ile Filistin’in barış ve güvenlik içinde yaşamasını istemektedir. İrlanda her zaman insan haklarını ve uluslararası hukuku savunacaktır. Hiçbir şey dikkatleri bundan uzaklaştıramaz” dedi.