Büyük İskender ordusuyla Anadolu’da karaya Çanakkale Boğazı’nın girişinde, o zamanki adı Sigeion olan Yenişehir’den çıktı. Sonra da o zamanki adı Granikos olan çay yakınında Pers ordusuyla karşılaştı ve onları yendi. Ona Anadolu'nun kapısını bu açtı.
Büyük İskender sadece 10 yıl içinde önce Batı Anadolu’yu, ardından bütün Anadolu’yu, oradan Mezopotamya ve Mısır’ı, son olarak da Hindistan’ı fetheden efsanevi bir komutan ve hükümdar.
Büyük İskender 20 yaşında Makedonya Kralı oldu; tahta çıkar çıkmaz Balkanlarda ve Yunanistan’ın geri kalanında başlayan isyanları bastırması gerekti.
İki yıl sonra isyanları bastırmış, ülkesinde birliği kurmuştu. Ordusunu topladı ve babasının da hedefi olan Anadolu’ya geçti, amacı Pers Ahameniş İmparatorluğunu yenmek ve Batı Anadolu’daki Yunan medeniyetlerini egemenliği altında birleştirmekti.
Anadolu’ya bugünkü Çanakkale’nin merkeze bağlı Özbek köyü civarında bir yerde çıktı. O sırada zamanında babasının Batı Anadolu’ya yolladığı 10 bin kişilik bir ordu zaten oradaydı, İskender 30 bin kişilik bir ordu daha getirmişti.
Çanakkale Boğazı’nın Anadolu’daki parçasına biz bugün Biga Yarımadası diyoruz. Bu yarımadanın Antik dönemdeki adı Tros veya Troad idi. Bu isim, tahmin ettiniz, Troya’dan geliyordu.
İskender Anadolu’ya geçer geçmez ilk iş Troya’ya gitti, orada bir çeşit saygı duruşunda bulundu, sonra ordusuyla hiç vakit kaybetmeden Biga Yarımadası, yani o zamanki adıyla Troad’da doğuya doğru ilerlemeye başladı. Pers ordusu yakınlardaydı.
Bugün Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İskender’in Çanakkale kıyılarına attığı ilk adımdan itibaren onun ayak izlerini bulmaya çalışıyor ve büyük ölçüde buldu da.
İskender bugünkü adıyla Umurbey ve Lapseki’ye geldi, oradan dağları aşarak Biga Ovasına indi. Burada bugün Biga Çayı akıyor; bu çayın Büyük İskender’in Anadolu’ya geldiği yıl olan milattan önce 334’te ismi Granikos’tu.
İşte İskender’in ordusuyla Pers ordusu bu çayın kenarında, o ovada karşı karşıya geldi. Savaşı İskender kazandı.
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü üniversiteden uzmanlarla 10 yıldır İskender’in ayak izlerini sürüyor, bunun için İskender’in bu seferini ayrıntılarıyla anlatan bütün kaynakları taradılar ve ayrıca Biga yarımadasında kilometrelerce yolu yürüyerek keşif yaptılar ve en sonunda bu çok önemli savaşın yaşandığı ovayı da buldular.
Amaç burada bir Büyük İskender Kültür Yolu oluşturmak. Bugün o yolun bütün güzergahı ortaya çıkmış durumda.
Büyük İskender Granikos’ta kazandığı savaşla kalmadı. Pers Ahameniş İmparatorluğu ordusuyla ve imparatorun bizzat kendisiyle iki kez daha savaştı, sonunda bu imparatorluğu tamamen tarihe gömdü.
Böylece bütün Anadolu’yu ve Mezopotamya’nın büyük bölümünü ele geçirmişti, arada Mısır’a sefer düzenlemiş, Mısır’ı da imparatorluğuna katmış, sonra bu ülkeyi yanındaki komutanlardan Batlamyos’a emanet edip Babil’e yürümüştü.
Ahameniş imparatorluğuna son veren İskender bu kez Hindistan’a yöneldi ve oraya kadar da ilerledi.
İnanması zor bir şey ama bütün bunları at sırtında savaşa savaşa sadece 10 yılda başardı. Sonunda Babil’de öldü, cenazesini Mısır’a kaçırdılar ve iddiaya göre İskenderiye’de bir mezara gömdüler ama bu mezar bugüne kadar bulunamadı.