Dünyanın en büyük kömür limanı felç oldu: Fosil yakıt eyleminde 141 gözaltı

Avustralya'daki Newcastle Limanı'nda fosil yakıt karşıtı protesto nedeniyle gemi trafiği durduruldu. 141 kişi gözaltına alındı.

Çevre 30 Kasım 2025
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Avustralya’daki ‘dünyanın en büyük kömür limanı’ olarak bilinen Newcastle Limanı’nda fosil yakıt karşıtı protesto nedeniyle gemi trafiği durduruldu. 141 kişi gözaltına alındı.

New South Wales (NSW) eyaletindeki ‘dünyanın en büyük kömür limanı’ olarak bilinen Newcastle Limanı’nda 27 Kasım’da başlayan iklim protestoları bugün de devam etti.

Yüzlerce gösterici fosil yakıt kullanımını ve kömür sevkiyatını protesto etmek amacıyla küçük kayık ve kanolarla denize açıldı.

Polis, protestoların başından bu yana gemi kanalını engellemeye çalışan 141 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Liman yönetimiyse protestocuların kayık ve su araçlarıyla kömür gemilerinin yolunu kesmesi üzerine limandaki gemi trafiğini üç saatliğine durdurdu.

Yönetim ‘Ragna’ adlı kömür gemisinin geri döndüğünü, 85 bin tonluk Cemtex Leader gemisininse dünkü polis uyarısından sonra limana giriş yapamadığını belirtti.

Protestoları düzenleyen çevre örgütü Rising Tide yetkilisi Zack Schofield, polisin gösterilere müdahalesinde ‘yanlış tutum’ gösterdiğini savundu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.