Japonya'da 'ağlatmayan' soğan üretiminin 2029'a kadar beş katına çıkarılması hedeflendi.
Japonya’da ‘ağlatmayan’ soğan üretiminin 2029’a kadar beş katına çıkması bekleniyor.
Kesildiğinde ‘ağlatmayan’ ve çiğ yendiğinde keskin tat vermeyen soğan türü Japonya’da Hokkaido adasında üretiliyor.
2015’te piyasaya sürüldüğünden beri ülkede popülerleşen soğan için üretimin 2029’a kadar 1000 tona çıkarılması planlanıyor. Bu da mevcut satışın beş katına denk geliyor.
‘Smile Ball’ adlı soğan türü 2012’de ‘House Foods’ grubu tarafından geliştirildi. 2002’de soğanda keskin kokulu bileşiklerden sorumlu bir enzim bulunduğu ‘Nature’ dergisinde yayınlanmıştı.
Bu enzimin kaldırılmasıyla üretilen soğanla ilgili araştırma ‘Ig Nobel Ödülü’ne (Nobel ödülünün parodisi olarak anlamsız bilimsel çalışmalara verilen bir ödül) layık görüldü.
Japonya’daysa bu soğan türü kalıcı koku bırakmadığı ve göz yaşına neden olmadığı için tercih ediliyor.
Şirketin tarım ürünleri tanıtım direktörü Noriya Masamura soğanla ilgili şu tavsiyeyi veriyor:
“Yaklaşık 5-7 milimetre kalınlığında doğrayın. Biraz tuz, kuru otlar ve zeytinyağıyla karıştırın. Beyaz şarapla mükemmel bir uyum sağlayacaklar.”
Perakende de iki büyük boy Smile Ball soğan yaklaşık 2 dolara (yaklaşık 88 lira) satılıyor.