Kılıçdaroğlu kılıcını açık açık çekti, video mesajla muhalefet bayrağını açtı

CHP eski Genel Başkanı sosyal medya hesabından video yayınladı, partili belediyeler hakkındaki yolsuzluk davalarına hak verir tarzda konuştu, CHP'ye 'Arınma' çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu'nun mesajına kamuoyundan tepki yağdı. Mesajı 17 CHP milletvekili yeniden paylaştı.

Siyaset 20 Mayıs 2026

Cumhuriyet Halk Partisi’nde sakin tek bir gün bile geçmiyor. Partinin onlarca belediye başkanı halen yargının açtığı yolsuzluk soruşturmaları altında, pek çoğu tutuklu olarak cezaevinde. Her geçen gün Türkiye’nin bir yerinden CHP aleyhine bir yeni adli soruşturma ve polis operasyonu haberi gelirken bütün bu fırtınanın içinde partinin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da resmen ve açık açık muhalefet bayrağını açtı. Kılıçdaroğlu, çeşitli araştırmalara göre kamuoyunun yüzde 70’e yakın bölümü tarafından adli olmaktan çok ‘Siyasi’ olarak görülen bu soruşturmalara hak verir biçimde konuştu, CHP yönetiminin ‘Yolsuzluklardan arınması’ gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu bu mesajını 9,3 milyon takipçili X hesabı üzerinden yayınladığı bir video ile verdi. 3 dakika 38 saniyelik video, haber yayına hazırlandığı sırada 2,2 milyon kez görüntülenmişti. Mesajın altına 13 bine yakın cevap ve yorum yazılmıştı ama bu yorumların ezici çoğunluğu Kılıçdaroğlu’nu eleştiriyordu.

Kılıçdaroğlu’nun mesajı ilk anda CHP milletvekilleri arasında zayıf bir destek buldu, 17 milletvekili mesajı yeniden paylaşarak Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini belli etti. Kılıçdaroğlu’na esas destek iktidar çevrelerinden geldi. Sosyal medyadaki iktidar yanlısı hesaplar mesajı yoğun biçimde yeniden dolaşıma soktuç

Kamuoyunda ‘mutlak butlan’ davası olarak bilinen dosyanın istinaf incelemesi sürerken CHP’ye yeniden ‘arınma’ çağrısı yapan Kılıçdaroğlu ‘Bu güzel ülkenin vicdan sahibi, yurtsever ve asil yurttaşlarına…’ notuyla paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:

“Değerli dostlarım, cesur yol ve dava arkadaşlarım ve bu güzel ülkenin vicdan sahibi asil yurttaşları…

Bir milletin geleceği siyasetin aklıyla, vicdanıyla ve ahlakıyla şekillenir. Milletin helal sofraları temiz siyasetle bereketlenir. Çünkü kirlenen siyaset önce vicdanı çürütür sonra ahlakı yok eder ve en sonunda da gözünü milletin ekmeğine diker.

İşte bu yüzden siyaseti temiz tutmak ve milletin sofrasına bereketi taşımak, bu ülkede siyaset yapan herkesin namus borcudur. Dostlarım, bu ağır sorumluluk herkesten önce ve herkesten daha fazla Cumhuriyet Halk Partililerinin görevidir.

İkincisi, koca bir çınardır Cumhuriyet Halk Partisi! Bu milletin yokluk içinden ayağa kalkma iradesidir. Darbeler görmüştür, boyun eğmemiştir. Kapatılmıştır, teslim olmamıştır. Baskılar yaşanmıştır ama asla diz çökmemiştir, teslim alınamamıştır. Dostlarım, Cumhuriyet Halk Partisi kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olan ve milletimizin istiklal iradesinin üzerinde tecelli ettiği bir ruhtur. Ruhaniyete ihanet olmaz. Cumhuriyet Halk Partisi bize bırakılmış bir miras değildir. Partimiz bizlere kutsal bir emanettir. Emanet kirletilemez, emanete kara çalınamaz.

Kardeşlerim, hele ki bu ulu çınarın gölgesinde haramın ve kirlenmişliğin sığınağı asla olamaz. Gerektiğinde arınmasını da bilir, iç muhasebesini yapmasını da bilir ama yolundan dönmez. Çünkü bu yürüyüş bir iktidar yürüyüşüdür. Halkın umudunu yeniden ayağa kaldırma yürüyüşüdür.

Benden susmamı veya başka şeyler söylememi bekleyenler var. Beni iyi dinleyin: Kemal Kılıçdaroğlu milletin ve partisinin çıkarlarını kendi ikbali için müzakere etmez. Bin kere toprak olur da bin kez çiçek açar namuslu ve dürüst evlatlarının elinde. Ama eğilip bükülmez.

İftiralarınız da tehditleriniz de vız gelir. Ben doğruyu söylerim, ben hakikatin yanında dururum. Bakınız, 70 yılı aşkın ömrünü bu halkın adalet kavgasına adamış, boğazından tek bir haram lokma geçmemiş ve evlatlarına bırakacağı tek mirası verdiği ahlak kavgası olan Bay Kemal’den hiç kimse başka şey söylemesini asla beklemez. Aklımız nefsimize uymasın. Yolumuz dürüstlükten ayrılmasın. Rehberimiz vicdanımız olsun. Sağlıcakla kalın, benim sevgili yurttaşlarım”

Kılıçdaroğlu’nun videosuna CHP’den jet yanıt 

CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Kılıçdaroğlu’nun çağrısına yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Büyükçekmece, Kartal, Beşiktaş, Beylikdüzü bunların hepsi 2019’da atanmış belediye başkanlarımız. Beraberce atadık, el kaldırdık. Çok kıymetli Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’yla karar aldırdık. Antalya, Muhittin Böcek gözlerinin içi parlayarak Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu elini kaldırdı, biz aday gösterdik, gittik çalıştık.

Herhalde bunu kastediyor. Arınma derken adaletin arınmasından bahsediyor. Yargılananın, yargının arınmasından bahsediyor. Kendisiyle bizim de yürüyen yol arkadaşlarımızın haksız, hukuksuz iddianameler ve soruşturmalarla şu anda cezaevinde olduğu bir düzenin arınmasından bahsediyor Sayın Genel Başkan, ben öyle algıladım…”

Videoyu sadece 17 milletvekili paylaştı 

Kılıçdaroğlu’nun yayınladığı videoyu, halihazırda CHP’de milletvekili olan ve Kılıçdaroğlu’na yakınlığa ile bilinen 17 isim paylaştı.

Kılıçdaroğlu’nun ‘arınma’ çağrısını paylaşan CHP’li milletvekilleri arasında Gamze Akkuş İlgezdi, Deniz Demir, Hüseyin Yıldız, Mahir Polat, Rıfat Nalbantoğlu, Semra Dinçer, Sevda Erdan Kılıç, Barış Bektaş, Ali Fazıl Kasap, Mustafa Adıgüzel, Hasan Öztürkmen, Gürsel Erol, Ali Öztunç, Ali Karaoba, Kadim Durmaz, İnan Akgün Alp ve Faik Öztrak bulunuyor.

Kayyım Gürsel Tekin’in yardımcılarıyla da görüştü

CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyım olarak atanan Gürsel Tekin’in yardımcılarıyla da görüştü. Görüşmeyi sosyal medya hesabından duyuran Erkan Narsap “Biz şunun farkındayız: Umut bekleyen milyonların bizden istediği şey suskunluk değil cesaret, teslimiyet değil büyük bir mücadeledir!” ifadelerini kullandı.

Görüşmeden bir fotoğrafla birlikte paylaşımda bulunan Narsap şunları yazdı:

“Bugün, İstanbul İl Çağrı Heyeti olarak 7. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ettik. Ülkemizin geleceğini, İstanbul’un sesini ve partimizin yarınlarını samimiyetle konuştuk. Misafirperverliği için kendisine teşekkür ederiz. ​

Biz şunun farkındayız: Umut bekleyen milyonların bizden istediği şey suskunluk değil cesaret, teslimiyet değil büyük bir mücadeledir! Kişisel çıkarlar değil, birbirimize sarılacağımız bir yol arkadaşlığıdır. ​Bu yolda bizimle omuz omuza yürüyen, yüreğini ortaya koyan tüm yoldaşlarımıza minnettarız. Zor zamanlarda başını öne eğenleri, sorumluluktan kaçanları ise örgütümüzün ve halkımızın o temiz vicdanına emanet ediyoruz. Kimin nerede durduğunu tarih de yazacaktır, bu halk da unutmayacaktır. ​

Biz, Cumhuriyet’in kurucu değerlerini halkımızla birlikte, sokak sokak, meydan meydan yeniden büyüteceğiz. İnancımız tam, kararlılığımız sarsılmazdır. ​

Herkes bilsin ki; bu çınar devrilmez. Cumhuriyet Halk Partisi sahipsiz değildir ve asla teslim alınamaz!”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.