Cumhurbaşkanı Erdoğan, eskinin Etimesgut Havaalanı'nı Ankara Havalimanı olarak açacak. Askeri havaalanından ‘VIP’ havalimanına dönüştürülen mekânı önümüzdeki ay NATO liderleri kullanacak. Erdoğan ve protokolün de bu havalimanına geçiş yapması bekleniyor. Projenin maliyeti ise yaklaşık 10 milyar lira.
Etimesgut Askeri Havaalanı, Ankara -VIP- Havalimanı oluyor. Önümüzdeki ay Ankara’da gerçekleşecek NATO zirvesinde ülke liderlerinin kullanacağı havalimanının açılışı, pazartesi günü 13.00’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, cumartesi günü havalimanına ilişkin bilgiler paylaştı. Ankara Havalimanı’nı sadece askeri bir meydan olmaktan çıkararak küresel liderlerin ağırlanacağı uluslararası bir havacılık merkezine dönüştürdüklerini söyledi. 2 bin 450 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki pistin, yalnızca 8 ayda, 3 bin metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe çıkarıldığını belirterek, geniş gövdeli uçakların emniyetli şekilde iniş ve kalkış yapabileceğini kaydetti. 160 bin metrekarelik (~22 futbol sahası) yeni apron alanına yaklaşık 44 uçağın eş zamanlı olarak park edebileceğini bildirdi. Uraloğlu, 4 bin 800 metrekare kapalı alana sahip devlet konukevi ile 310 araçlık açık otoparkın da tamamlandığını söyledi.
Bütün bunlar ve havalimanı bağlantı yolları, ilgili ihalelere göz atıldığında, yaklaşık 10 milyar liraya mal oldu. Enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, konunun maliyetle sınırlı olmadığını kaydetti. Sosyal medya paylaşımında Algedik, “Burası askeri bir havaalanıydı ve lojistik olarak kullanılıyordu. Ama şimdi VIP havaalanı oluyor. Bunu saklamak için adına ‘Ankara’ dendi. Trump’ın uçağı insin diye pist uzatıldı. Uzatma gerekçesi ile şeker fabrikasına çöktüler. Böylece bir taşla 3-5 kuşu öldürdüler. Devlet Konukevi yapıldı ve Beştepe’deki külliye tarafına açılan bir kapı yapıldı. EGO (Ankara otobüs işletmesi) burası için çok sayıda toplu taşıma hattını yok etti, yolunu değiştirdi.” dedi.
NATO zirvesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullanması beklenen havalimanı, Külliye’ye kuş uçuşu 8 kilometre mesafede. Esenboğa Havalimanı ise yaklaşık 25 kilometre mesafedeydi.