DÜNYA KUPASI 2026 72 Maç 48 Takım 12 Grup ⚽ Canlı Sonuçlar Fikstür 🏟️ Stadyumlar Hikayeler Keşfet → Dünya Kupası 2026 DÜNYA KUPASI 2026 Keşfet →

Trump’ın yegane müjdesi: Yaptırımları kaldıracağız

ABD Başkanı Ankara'ya geldi ama beklenen F-35 ve Kaan'ın motorları konusuna hiç değinmedi, sadece soru üzerine "Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarından çıkaracağız, dostlara yaptırım uygulanmaz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise en azından 5 adet F-35 uçağı için ümitli, "Başkan söz verdi" dedi.

Dünya 7 Temmuz 2026

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın beklenen Ankara ziyareti başladı. Trump, Ankara’da “olağanüstü” denebilecek bir protokolle karşılandı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onu hem havaalanında uçağın merdiveninde karşıladı hem de Beştepe’de özel bir karşılama töreni düzenledi, havada uçaklar bile uçtu.

Başkan Trump’ın Ankara’da bir “müjde vereceği” söyleniyordu ve bu “müjde”nin F-35 programına geri dönmek ve Kaan uçakları için beklenen 80 adet motor olduğu yönünde bir beklenti vardı ama Trump bunlardan söz etmedi, onun yerine Türkiye’ye karşı uygulanan CAATSA yaptırımlarının kaldırılacağından söz etti. Bu yaptırımları Başkan olarak tek başına kaldırıp kaldıramayacağı şüpheli, Kongre’den bu konuda onay almanın zor olduğu bildiriliyor.

ABD Başkanı Trump’ı taşıyan uçak saat 13.50’de Ankara Havalimanı’na, eski adıyla Etimesgut’a indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pek az dünya liderine yaptığı bir şeyi yaparak Trump’ı uçağının merdivenlerinde, apronda karşıladı. 

ABD Başkanı Trump için havaalanına Muhafız Alayı Tören Kıtası götürülmüştü, Trump kıtayı Türkçe “Merhaba asker” diyerek selamladı. Daha sonra Şeref Salonu’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump hatıra fotoğrafı çektirdi.

Trump buradan oteline geçti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Beştepe’ye döndü. Biraz sonra Trump resmi karşılama ve görüşme için Beştepe’ye gitti. 

Trump’ın makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ı Külliye’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Trump’ın tören alanındaki yerlerini almasının ardından, bando iki ülke milli marşlarını çaldı. Yani bir karşılama töreni daha yapıldı.

Törende, tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerlerle mehteran takımı ve yeniçeri kıyafetli askerlere de yer verilirken 21 pare top atışı yapıldı.

Trump, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba asker” diyerek selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump, merdivenlerde Türk ve ABD bayrakları önünde tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.

Trump’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelişinde Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları selamlama uçuşu gerçekleştirdi.

Bu görülmemiş protokolün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump ikili görüşme için Külliye’ye girdi. Ama bu görüşmede de bir değişiklik vardı. İki lider görüşme sonrası değil, görüşme başlamadan önce bir grup gazetecinin sorusunu yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Değerli dostumla (Trump) Ankara’da bir arada olmak bizlere ayrı bir güç katmıştır. Bu ziyaretin ne kadar önemli olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İran-Amerika ilişkilerini nasıl bir düzleme kavuştururuz gayreti içindeyiz. Elimizden geleni yapmak suretiyle dünya barışına adım atalım diye çalışıyoruz” diye konuştu.

“5 uçağın sözünü aldık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

“F-35 konusu bizim için yeni bir konu değil ve bunu bizler Amerika ile daha önce görüştük ve biz 5 uçağın da sözünü aldık. İnşallah F-35 konusunda bu Liderler Zirvesi’nden hayırlı bir karar çıkacağına inanıyorum. F-35’le ilgili kendilerinden daha önce aldığımız sözü geleceğe yönelik olumlu şekilde test ettiğimizi biliyorum. Sayın Trump her zaman sözünün arkasındadır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına ilişkin “Değerli dostumla (Trump) konuşarak, bölgedeki barışı sağlamak için bu Liderler Zirvesi’ni çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “KAAN motorları konusunu Liderler Zirvesi’nde değerli dostumla görüşeceğiz. İnanıyorum ki bize verdiği müjdeyi burada tekrar edecektir” diye devam etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

“(Trump ile) Biz Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri de değerli dostumla burada paylaşacağız, görüşeceğiz ve ona göre de adımlarımızı atacağız. NATO’da iki önemli ülke olarak Liderler Zirvesi’nden dayanışma içerisinde güçlü bir çıkışı sağlayacağız ve bunu da başaracağımıza inanıyoruz.”

Trump: CAATSA yaptırımlarını kaldırabileceğimizi söyleyebilirim

ABD Başkanı Donald Trump ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Türkiye, (Cumhurbaşkanı Erdoğan) liderliğinizde askeri açıdan çok güçlü bir ülke haline geldi. Tüm dünyada saygı gören bir lidersiniz. Cumhurbaşkanı’na büyük saygı duyuyorum. Bu gerçekten de iki ülkenin (Türkiye-ABD) faydasına. Toplantı, dostumun güçlü lideri olduğu Türkiye’de düzenlenmemiş olsaydı, muhtemelen buna katılmazdım. Şu anda Türkiye ile ilişkilerimizin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu söyleyebilirim.”

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorulan, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ve savunma ticaretini kısıtlayan CAATSA yaptırımları hakkında bir soruya yanıt verdi.

ABD Başkanı “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu soruyu yanıtlayarak zaman harcamasını istemiyorum. Türkiye’ye yapılan CAATSA yaptırımlarını kaldıracağız. Artık bu yaptırımları kaldırmanın zamanı geldi. Dostlarımıza yaptırım uygulamak istemiyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin “S-400 füzeleri hakkında endişeleriniz var mı” sorusuna ise Trump “hiçbir endişem yok” diye yanıt verdi.

F-110 motorlarının tedariki hakkında bir soruya yanıt veren Erdoğan “biz bu konuyu dostum Trump’la görüştük. Bu müjdeyi umarım liderler zirvesinde duyuracağız” dedi.

Trump, Erdoğan’ın cevabına ekleme yaparak “Türkiye bizden uçak aldı. Eğer bir uçak alındıysa bu motorlara bakmak ve hatta güncellemek bizim sorumluluğumuzdur” diye ekledi.

ABD Başkanı, İran konusunda Erdoğan’ın İran konusunda çok yardımcı olduğunu vurguladı. Trump “Türkiye savaşa katılabilirdi. Ancak katılmadı. İsrail’le sorun yaşadılar, evet ancak karşı tarafta da savaşa girebilirlerdi. Türkiye, bir çok geleneksel müttefike göre çok daha yardımcı oldu” diye vurguladı.

Trump, Suriye’nin lideri Ahmed El Şara’ya da değindi. ABD Başkanı “Suriye’nin yeni lideriyle çok iyi bir ilişkimiz var. Ve o muhteşem bir iş çıkardı. Bir buçuk yıl içinde tüm ülkeyi bir araya getirdi” dedi.

Trump, Şara hakkında dikkat çeken bir yorum yaparak “Onunla çok iyi bir ilişkim var. Biri “Onu o koltuğa oturtmak için epey zorlu bir süreçti” dedi. Onu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte ben onayladım. Onu gerçekten isteyen ikimizdik” dedi.

Erdoğan’ı kast eden Trump “Ve harika bir iş çıkardı. Harika bir iş çıkardı. Ülkeyi bir araya getirdi. Kolay bir iş değildi” diye ekledi.

Bir gazetecinin “neden ilişkiniz bu kadar iyi” sorusuna cevap veren Trump “Bazı güçlü insanlarla çok iyi anlaşıyorum ancak bazı güçsüz insanlarda hiç anlaşamıyorum. Rahip Branson olayını yaşadık. Onu bir kere aradım ve Rahip Branson’u hemen serbest bıraktı. Bu benim için önemliydi. Aramızda bir kimya var” dedi.

Trump bir gazetecinin NATO hakkındaki bir sorusu üzerine “NATO beni hayal kırıklığına uğrattı. Erdoğan olmasaydı zirveye katılmazdım” açıklamasını yaptı. Trump “NATO’ya trilyonlar yatırdık ama bize İran’da yardımcı olmadılar” diye ekledi.

İki lider bu açıklamaların ardından başbaşa görüşme için ayrıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.