Ateşkesin bozulmasının ardından Amerika’nın İran’a saldırıları tırmanarak devam ediyor ve neredeyse savaş sırasındaki düzeyine ulaştı. İran, Bahreyn ve Kuveyt’e füzeler yolladı ama yerde bir hasar oluşmadı. Trump siv,l altyapıyı yok etmekle tehdit ediyor.
Screenshot Başkan Trump Salı günü, savaşın başlangıcındaki tavrını yankılayan, İran’a karşı saldırgan bir tutumu yeniden sergiledi; sivil altyapıyı yok etmekle tehdit etti ve kara işgalini dışlamadı.
İki tarafın tam ölçekli savaşa yeniden başladığının son işareti olarak, Trump Fox News’e verdiği demeçte, İran müzakere etmeyi kabul edene kadar ABD ordusunun “çok sert” vurmaya devam edeceğini söylerken, “Sivil nüfus konusunda çok dikkatli davranıyoruz” diye ısrar etti.
Trump’ın yorumları, Pazartesi günü açıkladığı, Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilerden güvenlik karşılığında ücret alma planından geri adım atmasından saatler sonra geldi – bu uygulama, İran’ın bu tür ücretler talep etmesi üzerine daha önce yardımcıları tarafından reddedilmişti – ancak ABD ordusunun Doğu saatiyle 16:00’da başladığını söylediği İran limanlarına yönelik deniz ablukasını sürdürdü.
ABD güçleri, Salı günü ve Çarşamba günü boyunca İran’a yönelik yeni bir saldırı turu gerçekleştirdi; Merkez Komutanlığı’nın yedi saat sürdüğünü belirttiği bu saldırılar, dört aydan fazla bir süre önce savaşın başlangıcını karakterize eden yoğun bombardımana dönüşün bir başka göstergesi oldu.
Trump’ın çatışmadan çıkış yolu belirsizliğini koruyor. Fox News röportajında Trump, ABD ordusunun köprüler ve enerji santralleri de dahil olmak üzere hedeflere saldıracağını öne sürdü. Bu tür saldırılar uluslararası hukuka göre savaş suçu olarak değerlendirilebilir. Bu tehditler, Nisan ayında İran’ı “taş devrine geri döndürmek”le tehdit ettiği açıklamalarını hatırlattı.
Ayrıca, “bazen kara harekatına ihtiyaç duyulur” diyerek kara birliklerinin konuşlandırılması olasılığını da yineledi, ancak “bizim için kara harekatını yapacak başka insanlar var” dedi.
ABD-İran arasındaki ön ateşkesin fiilen terk edilmesiyle, bölgeye deniz ve hava trafiği ciddi şekilde kısıtlandı ve bu da küresel ekonomide daha fazla aksamaya yol açma tehdidi oluşturuyor. Petrol fiyatları, savaşın başlangıcından bu yana en büyük günlük sıçramalardan birini yaşadı ve Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemi sayısı düştü.
İran devlet medyası, Amerikan güçlerinin stratejik askeri tesislerin bulunduğu Qeshm Adası’na ve Sistan-Beluçistan eyaletindeki İran askerlerinin kaldığı bir kışlaya ateş açtığını bildirdi. Yerel bir insan hakları örgütü, kışlaya yapılan saldırıda en az iki askerin öldüğünü ve 50’sinin yaralandığını bildirdi. ABD ordusu bu haberler hakkında yorum yapmadı ve hedeflerini de belirtmedi.
İran ordusu, Bahreyn, Kuveyt ve Ürdün’deki ABD askeri tesislerine saldırılar düzenlediğini söyledi. Her üç ülkenin yetkilileri de saldırıların engellendiğini belirtti.
Petrol fiyatları
Uluslararası petrol fiyatları göstergesi olan Brent ham petrolünün fiyatı, Trump’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilere yüksek bir ücret uygulama planından vazgeçmesinin ardından geriledi. Salı günü erken saatlerde, petrol fiyatı bir ay sonra ilk kez varil başına 86 doların üzerine çıkmıştı.