Hürmüz savaşı bitmiyor, petrol yeniden 100 dolara tırmandı

İran, ABD’nın Irak aracılığıyla ilettiği ateşkes teklifini reddetti. Amerikan ordusu sabaha karşı saatlerinde İran’daki hedefleri vurdu. Yemen’deki Husi’lerin bir Suudi Arabistan tankerini daha vurmasıyla petrol fiyatları da yeniden 100 dolara kadar tırmandı.

Dünya 24 Temmuz 2026

Amerikan kuvvetleri, yerel saatle Cuma sabahının erken saatlerinde İran’a yönelik 13. ardışık saldırı dalgasını tamamladı. Bu sırada İranlı yetkililerin, Irak lideri tarafından Tahran’a iletilen ABD ateşkes teklifini reddettiği bildirildi.

Her iki gelişme de düşmanlıkların sona ermesinin yakın olmadığını açıkça ortaya koydu.

ABD ordusu, Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemilere yönelik tehdidi azaltmak amacıyla, insansız hava aracı depoları ve kıyı gözetleme alanları da dahil olmak üzere İran askeri varlıklarını ve tesislerini hedef aldığını söyledi. Ortadoğu’daki operasyonları denetleyen ABD Merkez Komutanlığı’na göre, saldırılar yerel saatle 02:15’te başladı ve 04:30’da sona erdi.

Resmi İran medyası, ABD füzelerinin İran’ın petrol zengini Huzistan eyaletinin başkenti çevresindeki çeşitli noktalara isabet ettiğini bildirdi.

İran ve Irak yetkilileri daha önce, İran’ın Irak Başbakanı Ali el-Zaidi tarafından sunulan Başkan Trump’ın ateşkes teklifini reddettiğini söylemişti. İran’ın baş müzakerecisi Mohammad Bagher Ghalibaf, yerel haber kuruluşlarına başka bir arabulucuya gerek olmadığını söyledi.

Ghalibaf, “Sorun mesaj iletmek değil,” dedi. “Sorun Amerika’nın bakış açısı.”

Geçen ay varılan ateşkesin artık sadece bir kağıt parçası gibi görünmesi ve Yemen’deki İran destekli Husi militanlarının savaşı Kızıldeniz’e genişletmekle tehdit etmesiyle petrol piyasaları Perşembe günü sarsıldı.

İran müttefiki Husilerin Kızıldeniz’de iki Suudi tankerine saldırdığını iddia etmesinin ardından petrol fiyatı Mayıs ayından bu yana ilk kez varil başına 100 dolara ulaştı. Bu, İran’ın trafiğe fiilen kapattığı Hürmüz Boğazı gibi, Kızıldeniz transit yolunun da tıkanabileceği korkusunu körükledi.

Husi saldırıları, grubun bu hafta Suudi gemilerine abluka ilan etmesinden bu yana ilk saldırılardı. Suudi hükümeti bir gemiye yapılan saldırıyı doğruladı, ancak diğerine yönelik saldırıyı doğrulamadı.

Geçtiğimiz ay, ABD ve İran arasında ön anlaşmaya varıldıktan sonra, küresel petrol göstergesi olan Brent petrolün fiyatı düştü. Ancak çatışmaların yeniden başlamasından bu yana fiyatlar tekrar yükseldi ve petrol fiyatları şu anda Şubat ayında savaş başlamadan önceki seviyenin %40 üzerinde.

Son iki haftadaki çatışmanın istikrarlı bir şekilde tırmanması, Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde yapılan ve Trump’ı ABD birliklerinin savaşta kalması için Kongre’den yetki istemeye ikinci kez yönlendiren bir oylamanın zeminini oluşturdu. Trump, geçen ay benzer bir uyarıyı fiilen görmezden gelmişti ve Perşembe günü daha sonra Senato’daki Cumhuriyetçiler bu önlemin geçmesini engelledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.