İran ile şu an müzakere yürütülmediğini ama gelecekte olabileceğini söyleyen ABD Başkanı, İran'a "eşi benzeri görülmemiş ölçekte ekonomik savaş ve izolasyon" başlattıklarını söyledi. ABD Başkanı Hürmüz Boğazından tanker geçişlerinin sürdüğünü öne sürdü.
İran savaşı konusunda son birkaç gündür eskisi kadar çok konuşmayan Amerikan Başkanı Donald Trump çarşamba günü bu tutumunu değiştirdi ve birkaç ayrı vesileyle İran hakkında sözler söyledi. Başkan Trump akşam saatlerinde kendi sosyal medyasından İran’a karşı ekonomik ambargoları genişlettiklerini, artık üçüncü ülkeleri de hedef alacaklarını ilan etti.
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’ın bahçesinde inşası devam eden helikopter pistini basın mensuplarına gösterdikten sonra gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
İran’la müzakerelere ne zaman devam edecekleri sorulan Trump, “Belki bir noktada. Ancak şu anda bence iyi bir durumdayız.” yanıtını verdi.
Hürmüz Boğazı’ndan belli sayıda tankerin geçmeye devam ettiğini ve bu yolla ciddi miktarda petrolün taşındığını anlatan Trump, “Hürmüz Boğazı’nın tam kontrolü bizde. Yani, ara sıra bir insansız hava aracı vurmaları gibi can sıkıcı durumlar dışında.” ifadelerini kullandı.
İran’ın nükleer silah kapasitesine de değinen Trump, Tahran’ın elinde hiçbir şekilde nükleer silah görmek istemediklerini vurguladı.
Trump, “Bunlardan tamamen kurtulmaları gerekiyor. Hiçbir nükleer silaha sahip olmamalılar. İran’ın nükleer silahı olamaz.” diye konuştu.
Trump: Hürmüz Boğazı’nın eskisi kadar önemli olmayacağını düşünüyorum
ABD Başkanı Trump, alternatif rotalar ve yeni döşenen boru hatları dolayısıyla Hürmüz Boğazı’nın eskisi kadar önemli olmayacağını düşündüğünü belirtti.
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da kripto para şirketlerinin yöneticileriyle yaptığı toplantıdan önce basın mensuplarına gündemi değerlendirdi.
İran’a yönelik yeni yaptırımlara hazırlandıklarını ve bunların güçlü olacağını belirten Trump, yaptırımların ne zaman uygulanacağı konusunda net bir bilgi vermedi.
Hürmüz Boğazı’nın tamamen ABD donanması tarafından kontrol edildiğini savunan Trump, sadece kendilerinin onay verdiği gemilerin boğazı kullanabildiğini ve bu yolla önemli miktarda petrolün dünyaya ulaştırıldığını ifade etti.
Trump, Hürmüz Boğazı’na ilişkin, “İnsanlar daha önce hiç akıllarına gelmemiş başka alternatifler buldu. Texas, Alaska, Louisiana ve diğer yerler. Buna ek olarak, rekor sayıda boru hattı inşa ediliyor. Dolayısıyla Hürmüz Boğazı’nın eskisi kadar önemli olmayacağını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.
Ambargolar genişledi
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran’a bir anlaşma yapma fırsatını kendisinden başka kimsenin vermediğini savundu.
İran’ın bu fırsatı değerlendiremediğini kaydeden Trump, “Bu nedenle bugün, herhangi bir ülkeye karşı şimdiye kadar uygulanmış en ezici ekonomik operasyonu ilan ediyorum. Bu, eşi benzeri görülmemiş ölçekte ekonomik savaş ve izolasyon olacak.” ifadelerini kullandı.
Trump, İran donanmasının yok edildiğini, hava kuvvetlerinin imha edildiğini, askeri fabrikalarının enkaz halinde olduğunu, para biriminin değersiz ve ülkenin pamuk ipliğine bağlı durumda olduğunu öne sürdü.
ABD Başkanı Trump, şöyle devam etti:
“Bugün ayrıca, finans kuruluşlarının, şirketlerin, havalimanlarının veya devlet kurumlarının İran’a herhangi bir tür can simidi sağlamasına izin veren herhangi bir ülkenin de muazzam ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalacağını ilan ediyorum. Petrol kaçakçılığı, swap hatları, nakit transferleri, döviz büroları, gemi sicilleri, paravan şirketler, bunların hepsinin derhal sonlandırılması gerekiyor. Kim olduğunuzu biliyorsunuz.”
İran tehdidini izole etmek ve yenilgiye uğratmak için tüm müttefiklerin ABD’nin yanında durmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Trump, İran’ın köşeye sıkıştığını ve bu tarihi önlemlerin ülkenin “dünya genelinde terör yayma kabiliyetlerini” felce uğratacağını ifade etti.