Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın uyuşturucu ve fuhuş soruşturmasında gözaltına alınan iş insanı Selman Reşitoğlu tutuklandı. Milyarlık kamu ihaleler nedeniyle “İhaleler Kralı” olarak gündeme gelen Reşitoğlu sosyal medyadaki lüks yaşantısıyla da dikkat çekmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçları Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 5 Eylül’de gözaltına alınan isimlerden biri Ekpet Yönetim Kurulu Başkanı Selman Reşitoğlu’ydu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Reşitoğlu çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
39 yaşındaki Reşitoğlu’nun adı daha önce de sosyal medya hesabından yaptığı lüks yaşam paylaşımlarıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Özel jetler, yatlar, lüks otomobiller ve yurt dışı seyahatlerinden çok sayıda fotoğraf paylaşan Reşitoğlu’nun bu görüntülerin basına yansımasının ardından hesabını gizliye aldığı belirtilmişti.
Reşitoğlu’nun lüks yaşamına ilişkin görüntülerin ardından Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Ekpet İnşaat’ın aldığı kamu ihaleleri tartışma konusu olmuştu.
Ekpet İnşaat ile kardeşi Veysel Reşitoğlu’nun yüzde 49 ortağı olduğu Avos Grup İnşaat’ın özellikle Karayolları Genel Müdürlüğü’nden aldığı yol yapım ihalelerinin toplam bedeli 10,9 milyar liraya ulaşmıştı.
Veysel Reşitoğlu’nun ortağı olduğu Avos Grup İnşaat’ın da Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yaklaşık 1,5 milyar liralık bir aldığı daha önce basına yansımıştı.
Reşitoğlu’nun gündeme gelmesine neden olan bir diğer görüntü de Londra’da çekilmişti. Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta Reşitoğlu’nun Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le aynı masada bulunduğu görülmüştü. Karede Reşitoğlu’nun amcası Abdurrahman Reşitoğlu ile iş insanı Gürkan Dölekli de yer alıyordu.
Fotoğrafın ardından açıklama yapan Şimşek, Selman Reşitoğlu ile herhangi bir ticari ortaklığının bulunmadığını, söz konusu fotoğrafların bakanlık görevinde olmadığı Temmuz 2018-Mayıs 2023 döneminde Londra ve Batman’da çekildiğini açıklamıştı.
Şimşek buna karşılık Selman Reşitoğlu’nun amcası Abdurrahman Reşitoğlu ile İngiltere’de ortak şirket kurduğunu doğrulamıştı. Şimşek şirketin Ağustos 2021’de Londra’da konut satın almak amacıyla kurulduğunu, bunun dışında ticari faaliyeti olmadığını ifade etmişti.
Reşitoğlu ve şirketi Ekpet İnşaat’ın adı daha önce Şehitkamil Belediyesi’ndeki bir ihale tartışmasında da gündeme gelmişti. CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın kullandığı 06 FIY 825 plakalı aracın Ekpet İnşaat üzerine kayıtlı olduğu aktarılmıştı.
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Şehitkamil Belediyesi’nin yaklaşık 1,9 milyar TL’lik asfalt ihalesini Veysel Reşitoğlu’nun ortağı olduğu AVOS Grup’a verdiğini, AVOS ile Ekpet’in de ortak ihalelere girdiğini belirtmişti. Öztürkmen ihalenin daha düşük teklif veren şirketler yerine AVOS’a verilmesi nedeniyle 194 milyon TL kamu zararı oluştuğunu öne sürmüş ve savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıklamıştı.
Öztürkmen, Yılmaz’ın kullandığı özel aracın da Selman Reşitoğlu’nun yöneticisi olduğu Ekpet İnşaat’a kayıtlı çıkması üzerine savcılara yeniden çağrıda bulunmuştu.