LGBTİ+’ya ‘Ailem güvende’ operasyonu: Kulüp ve barlara baskın, Kaos GL yönetimine gözaltı

İstanbul Beyoğlu'nda Taksim, Cihangir ve İstiklal Caddesi ile Şişli'deki birçok gece kulübüne gece yarısı baskın yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonundaki operasyonu İstanbul Emniyeti ve İl Jandarma Komutanlığı birlikte yönetti.

Gündem 13 Eylül 2026

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gece saatlerinde ‘Ailem Güvende’ denetimi gerçekleştirildi. Denetim kapsamında Beyoğlu ve Şişli’de gece kulüpleri, masaj salonları ile derneklerin de aralarında olduğu toplam 10 adreste çalışma yapıldı. Çalışmalara çok sayıda polis ve jandarma katıldı.

Adreslere gelen ekipler işletmelerin bulunduğu bina çevresinde önlem aldı. Denetim yapılan adreslere giriş ve çıkışlar geçici olarak durdurulurken içeride arama yapıldı. Ekiplerin bir bölümü işletmelerin içinde kontrollerini sürdürürken diğer ekipler girişte önlem alarak bekledi.

Beyoğlu’nda Taksim çevresindeki eğlence mekanları da denetlenirken gece kulüplerinde bulunan kişilerin üst aramaları yapıldı. Her iki ilçede toplam 10 adreste gerçekleştirilen denetimlerin tamamlanmasının ardından polis ve jandarma ekipleri adreslerden ayrıldı.

Yapılan ihbarlar üzerine belirlenen 10 gece kulübü ve bara yapılan baskında narkotik personelinin yanı sıra narkotik köpekleri de görev yaptı. 

Kaos GL’ye operasyon: Yöneticiler gözaltında, ofiste arama 

Kaos GL Derneği’ne yönelik operasyonda, yedekler dahil yönetim ve denetim kurulu üyeleri ev baskınlarıyla gözaltına alındı, dernek ofisinde arama yapıldı. “Müstehcenlik” ve “Dernekler Kanunu’na muhalefet” kapsamında yürütülen soruşturmada derneğin internet sitesi ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterildi.

Derneğe yönelik operasyonda yedekler dahil yönetim ve denetim kurulu üyeleri ev baskınıyla gözaltına alındı.

Polis dernek ofisinde de arama yaptı. “Müstehcenlik” ve “Dernekler Kanunu’na muhalefet” kapsamında yürütülen soruşturmada derneğin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarındaki içerikler gerekçe gösterildi.

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 11 Eylül 2026 tarihli kararına göre başsavcılık, Kaos GL’nin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında “müstehcenlik içeren paylaşımlar” yapıldığını ve bu içeriklerin çocuklar tarafından görülebilecek şekilde yayımlandığını öne sürdü. Savcılık bu gerekçeyle Türk Ceza Kanunu’nun 226. maddesinde düzenlenen “müstehcenlik” suçu kapsamında soruşturma başlattı.

Kararda, soruşturmaya konu içeriklerin Kaos GL Derneği çatısı altında, derneğin kurumsal internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yayımlanması da ayrıca gerekçe gösterildi.

Savcılık, paylaşımların “dernek çatısı altında oluşturulmuş bir sivil toplum kuruluşu faaliyetleri üzerinden derneğin kurumsal internet sayfaları ve sosyal medya hesapları kullanılarak” yapıldığını öne sürerek Dernekler Kanunu’na muhalefet kapsamında da değerlendirme yapılmasını istedi.

Kararda, soruşturmaya ilişkin delil, fotoğraf ve basılı materyaller bulunması halinde bunlara el konmasına da izin verildi. Hakimlik ayrıca “şüphelilere” ait masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, taşınabilir bellekler, CD ve DVD’ler ile diğer dijital materyaller üzerinde inceleme yapılmasına karar verdi. Şifrelerin çözülememesi veya dijital verilere erişilememesi halinde cihazlara el konmasına da izin verildi.

Site ve sosyal medya hesapları, İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliğinin 12 Eylül 2026 tarihli ve 2026/9559 sayılı kararıyla erişime engellendi.

Erişim engeli kararlarının mesai saatleri dışında Cumartesi günü alınması dikkat çekti.

Bu sene Onur Ayı’nda da çok sayıda LGBTİ+ derneği ve aktivistinin sosyal medya hesapları erişime engellenmiş, erişim engeli kararının arkasında “Sanal Devriye” uygulaması olduğu ortaya çıkmıştı.

İFÖD’ün aktardığına göre erişime engellenenler arasında gazeteci ve Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, avukat ve insan hakları savunucusu Levent Pişkin, oyuncu ve trans hakları aktivisti Seyhan Arman, tiyatro oyuncusu ve LGBTİ+ aktivisti Zeynep Esmeray Özadikti ile gençlik ve LGBTİ+ hakları savunucusu Enes Hocaoğulları’nın sosyal medya hesapları da bulunuyor.

Erişime engellenen ve henüz Türkiye’den görünmez kılınmayan Instagram hesapları: Yıldız Tar, 17 Mayıs Derneği, Seyhan Arman, SPoD, Pembe Hayat Derneği, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Kulübü, Hacettepe Kuir Araştırmaları, Enes Hocaoğulları, HEVİ LGBTİ+ Derneği, İÜ Radar.

Açıklama yapıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “fuhuş”, “müstehcenlik” ve “kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak veya satın almak” suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü KOM ve Siber şube müdürlüklerince teknik ve fiziki takipler gerçekleştirildiği, tanık ifadeleri ve ihbarların değerlendirildiği bildirildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini henüz tamamlamamış çocuklar ile reşit olmayan gençlerin yaş ve gelişim düzeyleri gözetilmeksizin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında yönlendirildiğine ilişkin deliller elde edildiği belirtildi.

Bu faaliyetleri yürüttüğü değerlendirilen dernekler ile bunları finanse eden kişi ve grupların, “ücretli sosyal arkadaşlık hizmeti” adı altında istismarda bulunduğu değerlendirilen kişilerin ve eğlence faaliyeti görünümünde hukuka aykırı eylemlere ortam sağladığı değerlendirilen işletmelerin tespit edildiği kaydedilen açıklamada, faaliyetlerin toplum nezdinde olağanlaştırılmasının önlenmesi, çocukların üstün yararı, aile kurumunun ve toplumun ortak ahlaki değerlerinin korunması amacıyla Anayasa’nın 41. maddesi başta olmak üzere ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda operasyon düzenlendiği bildirildi.

38 şüpheliye yönelik arama, yakalama ve el koyma işlemi

Açıklamada, İstanbul merkezli operasyonda İstanbul’da 20, Ankara’da 4, Çanakkale’de 3, İzmir’de 2, Antalya’da 2, Ordu’da 1, Elazığ’da 1, Balıkesir’de 1, Aydın’da 1, Kırşehir’de 1, Iğdır’da 1 ve Hatay’da 1 olmak üzere 38 şüpheliye yönelik 38 adreste arama, yakalama ve el koyma işlemi gerçekleştirildiği kaydedildi.

İstanbul’da faaliyet gösteren 10 işletme ile 6 LGBTİ+ derneğinin de aralarında bulunduğu 54 iş yeri, ev ve derneğe 12 ve 13 Eylül tarihlerinde operasyon düzenlendiği aktarılan açıklamada, 25 gram uyuşturucu ve uyarıcı madde, 10 gram kokain, 9 gram esrar, uyuşturucu madde olduğu değerlendirilen 10 sentetik hap, 7 enjektör ve iğnesi, 2 bin şişe kaçak alkol, 1 ruhsatsız tabanca, 5 kamera kayıt cihazı ve 26 cep telefonu ele geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, operasyon kapsamında 26 şüphelinin gözaltına alındığı, diğerlerinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Bir işletmenin ruhsatına aykırı faaliyette bulunması nedeniyle mühürlendiği aktarılan açıklamada, soruşturmanın tüm yönleriyle sürdürüldüğü kaydedildi.

“Ailem Güvende” operasyonlarında 162 şüpheli, 9 dernek ve 13 işletmeye adli işlem yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek de NSosyal’deki hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu “2026-2035 Aile ve Nüfus On Yılı” vizyonu ve “2026/4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” doğrultusunda, çocukların, aile kurumunu ve toplum düzenini korumaya yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Mersin Cumhuriyet başsavcılıklar​​​​​​​ının koordinasyonunda, emniyet ve jandarma teşkilatlarıyla “Ailem Güvende” operasyonlarının yapıldığını ifade eden Gürlek, 5 il merkezli 15 ili kapsayan çalışmalarda 162 şüpheli, 9 dernek ve 13 işletmeye yönelik adli işlemler gerçekleştirildiğini kaydetti.

Soruşturmalarda, fuhuşa aracılık veya yer temin eden kişilerin, bu faaliyetlere ortam sağladığı değerlendirilen işletmelerin, müstehcen içerik üreten ve yayan şüpheliler ile çocukların bu içeriklere maruz bırakılmasına yönelik faaliyetlerin incelendiğini aktaran Gürlek, şu bilgileri verdi:

“Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik ve fiziki takip, tanık beyanları, dijital incelemeler ve görüntü kayıtları sonucunda eş zamanlı gözaltı, arama ve el koyma işlemleri yapılmış, uyuşturucu maddeler ile çok sayıda dijital materyale el konulmuş, çok sayıda sosyal medya hesabı ve internet sitesine erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Soruşturmaların mali boyutunda LGBT ve ahlaksızlığı teşvik eden derneklere ilişkin MASAK incelemelerinde bazı derneklere yurt dışındaki kamu kurumları ve yabancı kuruluşlardan yüksek tutarlarda fon aktarıldığı tespit edilmiştir. Bu para hareketlerinin kaynağı ve soruşturmalara konu faaliyetlerle bağlantısı araştırılmaktadır.”

Soruşturmaları titizlikle yürüten Cumhuriyet başsavcılıklarına ve kolluk kuvvetlerine teşekkür eden Gürlek, Anayasanın, aile ve çocukların korunmasına ilişkin devlete yüklediği sorumluluk çerçevesinde, çocukları, gençleri ve aileleri hedef alan hiçbir suç yapılanmasına, istismar ağına ve yasa dışı faaliyete müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.