Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 414 ismin yargılandığı İBB davasında 82. duruşma görülüyor. Ekrem İmamoğlu, eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya'ya "'Örgüt, sistem' diye bir kavramı toplantılarda duydunuz mu?" diye sordu. Karakaya, "Böyle bir örgütü, sistemi duymuş olsaydım çalışmaya devam eder miydim?" dedi.
Görevinden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun da aralarında bulunduğu 51’i tutuklu 414 kişinin yargılandığı davanın 82. duruşması tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda yapılan duruşmaya, görevlerinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun ve avukat Mehmet Pehlivan’ın da aralarında bulunduğu bir kısım tutuklu isim katıldı.
Bazı tutuksuz sanıklar ile avukatlarının bulunduğu duruşmada sanıkların yakınları da izleyici olarak yer aldı.
Duruşmada tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.
Sanık kürsüsüne ilk olarak, kendisinden rüşvet istendiğini ileri süren ve şu anda sahte vatandaşlık sattığı iddiasıyla tutuklu bulunan İbrahim Halil Babacan geldi.
Kendisinden rüşvet istendiğini ileri süren ve şu anda sahte vatandaşlık sattığı iddiasıyla tutuklu olan Babacan’ın sorgusu sırasında söz alan Mehmet Murat Çalık, “İnşaatınızın herhangi bir aşamasında sizden zorlama ile bir talebim oldu mu?” diye sordu. Bunun üzerine Babacan, “Olmadı. Bahse konu projede 3 defada projeye tadilat ruhsatı aldık” dedi.
Murat Çalık, “19 Mart’ta gözaltına alındım. Gelip rüşvet görüşmesi mi yaptınız? İddianame diyor ki rüşvet görüşmesini yaptınız. O tarihte ben gözaltındaydım ve tutuklanmıştım” dedi.
İbrahim Halil Babacan ise “Siz gözaltına alındıktan sonra görüşmedik” şeklinde yanıt verdi.
Tutuksuz sanık Oktay Aktaş, sanık kürsüsüne geldi. İddianamede ihaleden sorumlu tutulmasının maddi bir hata olduğunu söyleyen Aktaş, belirtilen tarihte işten çıkarıldığını ve ihalede bulunmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirtti. Savunması ve sorgusu tamamlanan Aktaş’ın ardından söz alan avukatı beraatini talep etti.
Sanık kürsüsüne bir diğer tutuksuz sanık Cemal Ufuk Karakaya geldi. Karakaya, katıldığı 3 ihale için yargılandığını söyledi. Karakaya, ihaleleri düzenleyen, takdir komisyonunda yer alan birisi olmadığını ifade etti. İddianamede adının bazı yerlerde Kentsel Tasarım Müdürü olarak geçtiğini belirten Karakaya, işinin finans ve maliye olduğunu vurguladı.
Ekrem İmamoğlu tutuksuz sanık eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya’ya sordu:
“160 milyarlık yolsuzluk diye başsavcılık tarafından bu dosyanın lansmanı yapıldı. Bunun 50 milyarlık dış kaynak firmalara aktarıldı diye lanse edildi. 50 milyarlık bir çapın olduğu yerde size soru sorulmasını beklerdim. Bir dış kredi nasıl alınır bu hususları bilen en önemli ikinci kişisiniz tam da burada daha iyi anlaşılması için buradaki çalışmanızın hükümeti baz alırsak maliye bakanısınız. Bu bağlamda dış kredilerin İBB gibi 1600 kez teftiş denetimden geçmiş bir kurumun 50 milyarlık bir yolsuzluk böyle bir akışın imkanı mümkünü var mıdır?”
Karakaya, “Başkanım orada 50 milyar bir yere aktarılsa bu hatlar nasıl açıldı. Seymenler tesisi nasıl açıldı. Alibeyköy tamamlandı. Bu para başka yere harcansa bu hatları nasıl açtık. Ve kuruşuna kadar geri ödendi” şeklinde yanıt verdi.
İmamoğlu, “‘Örgüt, sistem’ diye bir kavramı toplantılarda duydunuz mu?” diye sordu. Bunun üzerine Karakaya, “Eğer böyle bir örgütü, sistemi duymuş olsaydım ben burada çalışmaya devam eder miydim? Ben inanmıyorum ki buradayım. Belediyede de çalışmaya devam ediyorum” dedi.