Pasolini cinayeti 50 yıl sonra yeniden araştırılacak

Ünlü yönetmen, yazar ve şair Pier Paolo Pasolini, 2 Kasım 1975'de öldürülmüştü. O zaman bir genç seks işçisi bu cinayeti itiraf etti ve mahkum oldu ama sonra itirafını geri çekti. Yıllardır komplo teorilerine konu olan bu cinayet için Roma Savcılığı bunca zaman sonra yeniden araştırma başlattı.

Kültür Sanat 5 Kasım 2026

Ünlü İtalyan film yönetmeni, şair ve romancı Pier Paolo Pasolini’nin öldürülmesinin üzerinden 50 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, Roma Başsavcılığı ölümüne ilişkin yeni bir soruşturma açılmasına izin verdi.

Dini temalardan sert bir sekülerliğe uzanan eserler kaleme alan, solcu ve açık kimlikli eşcinsel bir entelektüel olan Pasolini, gizemli koşullar altında öldürüldüğünde 53 yaşındaydı. Bir marangozun, 2 Kasım 1975’te Roma yakınlarındaki bir sahil kasabasında Pasolini’nin tanınmaz haldeki cesedini bulmasından bu yana, bu cinayet İtalyan halkını şoke etmeye ve kafaları karıştırmaya devam ediyor.

İtiraf ve Yıllarca Süren Çelişkili İfadeler

O dönem 17 yaşında bir seks işçisi olan Giuseppe Pelosi, Pasolini’nin cinsel ilişki amacıyla kendisini araçla Roma’dan aldığını söyledi. Pelosi, olaydan birkaç saat sonra suçu itiraf etti; cinayetten suçlu bulunarak dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yönetmenin öldürülmesini takip eden on yıllar boyunca Pelosi, hikayesinin pek çok farklı versiyonunu dile getirdi ve 2017 yılında hayatını kaybetti. Pelosi, anlatımlarının bir versiyonunda Pasolini’yi tek başına öldürdüğünü savundu. Diğer versiyonlarda ise olay yerinde kendisiyle birlikte üç adamın daha bulunduğunu, hatta en az altı kişinin daha var olduğunu iddia etti. Nihayetinde 2005 yılında İtalyan televizyonunda itirafını geri çekti.

Karanlık Şüpheler ve Komplo Teorileri

Kısmen bu değişken anlatılar nedeniyle Pasolini cinayeti, uzun süredir olayın üzerinin örtüldüğü şüphesini doğurdu ve çeşitli komplo teorilerine konu oldu. Kitaplar, filmler, gazete araştırmaları ve amatör araştırmacılar, zaman zaman cinayetin sorumlusu olarak organize suç örgütlerini, İtalya’daki aşırı sağcı grupları ve şantajcıları işaret etti.

2010 yılında, Pasolini’nin ölümünü araştırmayı takıntı haline getiren ceza avukatı Stefano Maccioni’nin talebi üzerine Roma Başsavcılığı cinayetle ilgili yeni bir soruşturma açtı; ancak bu incelemeyi beş yıl sonra kapattı.Maccioni 2016 ve 2023 yıllarında da ek soruşturmalar talep etti, ancak Roma savcıları her iki başvuruyu da reddetti.

Cinayeti Aydınlatabilecek Yeni Deliller

Maccioni, geçtiğimiz Kasım ayında şansını bir kez daha denedi. Pazartesi günü yaptığı açıklamada, başsavcılığa yeni deliller içeren bir dosya sunduğunu belirtti. Maccioni, bu delillerin müfettişlerin daha önce sorgulamadığı ve “olaylar hakkında bilgi sahibi olan bir kişinin” varlığına işaret ettiğini ekledi.

Geçtiğimiz hafta savcılar, adli polise dosyanın yeniden açılması talimatını verdiklerini Maccioni’ye bildirdi. Maccioni,son soruşturmayı Pazartesi günü kamuoyuna duyurmasının nedeninin, Pasolini’nin cesedinin bulunmasının 51. yıl dönümü olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bitmeyen Bir Adalet Mücadelesi

Maccioni, son 18 yıldır Pasolini davasının peşini ısrarla bırakmadı ve cinayet ile ilişkili soruşturmalar hakkında iki kitap yayımladı. Avukat, “Ortada mantığa oturmayan çok fazla şey var,” ifadelerini kullandı.

Savcıların Pasolini’nin dosyası hakkındaki incelemeyi yeniden başlattığı haberi Maccioni’ye “temkinli bir memnuniyet” yaşattı. Maccioni, “Temkinliyim çünkü önümüzdeki yolun çok uzun olduğunu biliyorum,” diyerek sunduğu kanıtların ve “bu devasa yapbozun mikro parçalarının” yıllar süren bir emeğin ürünü olduğunu vurguladı:

“Bu dosyayı ne zaman bir kenara kaldırmaya çalışsam, bir şey beni tekrar içine çekiyor.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.