ABD’de namaz sırasında imamı sırtından bıçaklayan kişi Türk vatandaşı çıktı
ABD'li astronot Frank Rubio, 21 Eylül 2022'de altı aylık bir görev için Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitti. Bir yıldan daha uzun süredir uzayda bulunan Rubio, yakında 'en uzun süre uzayda kalan ABD'li astronot' rekorunu kıracak.
NASA yetkililerine göre, 2022 yazında Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden astronot Frank Rubio, en erken 27 Eylül tarihinde Rus Soyuz MS-23 uzay aracıyla Dünya’ya dönebilecek. Bu da Rubio’nun, yörüngede en az 371 gün geçirmesi anlamına geliyor. Rubio böylelikle en uzun süre uzayda kalan ABD’li astronot rekorunu kıracak. Bir önceki rekor, 355 günle Mark Vande Hei’ye aitti.
Aslında Rubio’nun dönüşünün baharda gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak ABD’li astronotu ve Rus meslektaşları kozmonot Sergey Prokopiev ve Dmitri Petelin’i taşıyan uzay aracında aralık ayında soğutma sıvısı sızıntısı meydana geldi. Roscosmos yetkilileri, uzay aracının astronotları eve geri taşıyacak kadar güvenli olmadığına karar verdi.
Soyuz MS-22 kapsülü 28 Mart’ta mürettebatsız bir şekilde Dünya’ya geri dönerken, Roscosmos da 23 Şubat’ta uzay istasyonuna kenetlenen MS-23 adlı yeni bir uzay aracını fırlattı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’na kanser hücreleri gönderilecek
Tüm zamanların en uzun süre uzayda kalma rekorunu kıran astronot, 7 Eylül 2022’de hayatını kaybeden Rus kozmonot Valeri Polyakov. Rusya’nın Mir uzay istasyonunun yörüngesinde 1994-1995 yılları arasında kesintisiz kalan Polyakov’un rekoru tam tamına 437 gün.
Öte yandan Vande Hei’nin ABD rekorunun da Rubio’nunki gibi istemsiz olduğu söylenebilir. Zira Rusya’nın bir film çekimi için uzay istasyonuna iki kişilik film ekibi göndermesi üzerine yörüngedeki trafiği düzenlemek için Hei’nin dönüşü ertelenmişti. Hei de bu sayede 340 gün uzayda kalan Scott Kelly’nin rekorunu kırmış oldu.
Bununla birlikte Kelly’nin rekorunun Rubio ve Hei’ninkinden daha bilinçli olduğu söylenebilir. Zira onun misyonu, uzay seyahatinin insan vücudu üzerindeki uzun vadeli etkileri konusunda NASA’ya veri sağlamaktı.