ABD’deki UFO oturumunda öne çıkanlar: Şeffaflık vurgusu, zarar görenler, insandışı biyolojik madde

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi, ABD hükümetinin dünya dışı yaşama dair kanıtları gizlediği ve hatta dünya dışı cisimler üzerine çalıştığı yönündeki tartışmalı iddialarla ilgili bir oturum düzenledi. Oturuma eski donanma ve istihbarat yetkililerinin ifadeleri damga vurdu.

Bilim Teknoloji 28 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

ABD’nin Temsilciler Meclisi’nde bir grup milletvekili, çarşamba günü UFO tanıklarının ifadelerine yer verilen bir kongre oturumunda hükümetin tanımlanamayan fenomenler bulduğunda raporlarını daha şeffaf bir şekilde hazırlaması çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Gözetim Alt Komitesi tarafından düzenlenen ve saatler süren tartışmada kamuoyunun açıklanamayan olaylara olan yoğun ilgisi ve federal yetkililerin bu tür raporları belgelemek ve araştırmak için neler yaptığı ele alındı. Kongre üyesi Tim Burchett, “Duruşmaya küçük yeşil adamlar ya da uçan daireler getirmedik. Yarınızı hayal kırıklığına uğrattığımız için üzgünüm. Biz sadece gerçeklere ulaşacağız. Örtbas edilenleri ortaya çıkaracağız” dedi.

Oturumda ABD askeri uçaklarına yakın uçan ne olduğu belirsiz cisimlerin yarattığı potansiyel ulusal güvenlik tehdidine ilişkin endişeler ile hükümetin uzaylı yaşam formlarının varlığını gizlemeye çalıştığı gibi komplo imaları arasında gidip geldi.

Donanma pilotlarının bildirdiği yabancı cisimlerle ilgili olarak ABD ordusu ve istihbarat topluluğu bu tür olayları daha yakından analiz etmeye çalıştı. Aralarında bu yılın başlarında ABD hava sahasında düşürülen Çin’e ait casus balon gibi insansız hava araçlarının da yer aldığı bu gözlemler, ABD’ye düşman kişilerin ülkenin güvenliğine tehdit oluşturabilecek yeni teknolojiler geliştirmiş olabileceği yönündeki endişeleri artırdı.

Şeffaflık vurgusu

Pentagon, askeri personeli olağandışı bir şey gördüklerinde bu şeyi araştırıp açıklaması için teşvik etmeyi amaçlayan yeni politikalar uygulamaya koymuş ve geçen yıl bu tür raporları daha fazla incelemek üzere Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi adını verdiği bir birim kurmuştu. NASA da benzer bir bağımsız girişim başlatmıştı. Yetkililer ayrıca UFO olarak bildiğimiz tanımlanamayan uçan cisimler yerine, tanımlanamayan anormal fenomenler için kullanılan ve su altında ya da karada tespit edilen cisimleri içine alan ‘UAP’ terimini kullanmaya başladı.

Dünkü oturumda ise kongre üyeleri hükümetin yeterince çaba göstermediğini söyledi. Kongre üyesi Jared Moskowitz, “Yıllardır pek çok Amerikalı gizemli ve açıklanamayan cisimlerden büyülendi. Bazı cevaplar almanın zamanı geldi de geçiyor bile. Amerikan halkının kaynağı bilinmeyen teknolojiler, insan dışı zeka ve açıklanamayan fenomenler hakkında bilgi edinmeye hakkı var” diyerek, bunun Twitter’daki UFO hesaplarından olmaması gerektiğini vurguladı. Alt Komite Başkanı Glenn Grothman da, “Savunma Bakanlığı, istihbarat ve savunma sanayimizden UAP çalışmaları konusunda şeffaflık talep etmeliyiz” dedi.

Hükümet yetkilileri ise şu ana kadar hiçbir gözlemin dünya dışı yaşamın keşfine yol açmadığını söylüyor. Bu yılın başlarında Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi, yakın zamanda bildirilen 366 gözlemden yaklaşık 200’ünün ‘dikkate değer’ olmadığını ve muhtemelen dronlar, balonlar ve plastik torbalar gibi dağınıklık da dahil olmak üzere havada bulunan rutin nesnelere atfedilebileceğini belirledi.

UAP’nin örtbas edilmesi için zarar görenler olmuş

Bu açıklamalar, bazılarının raporda yer alan ve ‘daha fazla analiz gerektiren’ 170 tanımlanmamış UAP olayına odaklanılmasını ve ABD hükümetinin uzaylıların dünyayı ziyaret ettiğine dair kanıt topladığı ve bu bilgiyi halktan sakladığı ihtimalini araştırmasını engellemedi. Burchett bir tanığa, Pentagon’un UAP görevinin eski bir çalışanı olan ve hükümetin düşürülmüş yabancı uzay araçları ve cesetlerinden oluşan gizli bir deposu olduğu yönündeki asılsız iddialarıyla tartışmalara yol açan David Grusch’a sordu.

Grusch, hükümetin son yıllarda uzaylılara ait uzay araçlarını ele geçirmekle kalmayıp, bu bilgilerin kamuoyuna sızmasını engellemek için etkin bir şekilde çalıştığı iddialarını tekrar anlattı. “Resmi görevlerim sırasında, yıllardır devam eden UAP enkazını ele geçirme ve tersine mühendislik programı hakkında bilgilendirildim” diyen Grusch, “Topladığım verileri üstlerime ve savcılara anlatmaya karar verdim ve böylelikle muhbir oldum” diye ekledi.

Bildiklerini kamuoyuna açıkladığı için sorunlar yaşadığını söyleyen Grusch, duruşma sırasında söylediklerinin kendisine zarar getirebileceğini tekrar tekrar dile getirerek konuştu. Burchett’e, bulunan cisimlerin örtbas edilmesi sırasında zarar gören ya da yaralanan insanları ‘bizzat’ tanıdığını söyledi.

Bununla birlikte ABD’nin uçak pilotlarından ‘insandışı’ biyolojik maddeler aldığını iddia ederek, “Bu bilgi, UAP programı hakkında doğrudan bilgi sahibi olan ve şu anda da programda olan kişilerin değerlendirmesi” dedi.

Öte yandan oturum sırasında daha fazla ayrıntı vermesi için sıkıştırılan Grusch, isteksiz bir ifade takınarak, kamuya açık bir ortamda yorum yapamayacağını çünkü bilgilerin gizli olduğunu belirtti. Şahsen herhangi bir uzay aracı ya da uzaylı cesedi görmediğini belirten Grusch, görüşlerinin UAP görevinde dört yıl boyunca görüştüğü 40’tan fazla tanığın ifadelerine dayandığını belirtti.

‘Tic Tac’ hadisesini anlattı

Dünkü oturum Kongre’de UAP’ler konusunda yapılan ilk oturum değildi. Ancak bu fenomenin görgü tanıkları ve bu cisimleri yakından inceleyen kişilere odaklanması açısından sıra dışıydı. Oturumda, New York Times’ın 2017 yılında yayımladığı ve Savunma Bakanlığı’nın yıllardır faaliyet gösteren ‘karanlık’ UFO programını ilk kez ortaya çıkaran haberinden bu yana manşetlerden düşmeyen UFO gözlemlerine ilişkin mevcut haberler yeniden ele alındı.

Oturumda söz hakkı verilen Americans for Safe Aerospace Başkanı Ryan Graver ile emekli donanma komutanı David Fravor, donanma pilotu olarak görev yaptıkları sırada UAP’lere tanık olduklarını söylediler. İki tanık da hem ulusal güvenlik hem de askeri ve ticari uçakları kullananların güvenliği için daha fazla araştırma ve şeffaflık çağrısında bulundu.

Grusch’un yanında duran Graves, “Öncelikle şeffaf bir kürenin içinde koyu gri, siyah küpler görüyorduk. Bu nesnelerin görsel çetelesini tuttuğumuzda rapor ettiğimiz ilk şey bunlardı” dedi. 2004 yılında ‘Tic Tac’ şeklindeki bir cismi görüntüleyen Fravor ise cismi ‘o zaman sahip olduğumuz, bugün sahip olduğumuz, gelecek 10 yılda geliştirmeyi düşündüğümüz her şeyden çok daha üstün’ olduğunu söyledi.

Grusch’un yanında duran Graves, “Öncelikle şeffaf bir kürenin içinde koyu gri, siyah küpler görüyorduk. Bu nesnelerin görsel çetelesini tuttuğumuzda rapor ettiğimiz ilk şey bunlardı” dedi.

O dönem bir filonun komutanı olan Fravor, Teğmen Alex Dietrich ile Nimitz Taşıyıcı Saldırı Grubu’nda eğitimdeyken, eğitim grubunun bir parçası olan USS Princeton gemisindeki gelişmiş radarın ufukta bir saniyeden kısa sürede 80 bin fit alçalan bir hava aracı tespit etti. Fravor ve Dietrich bunun ne olduğunu araştırmaya gitmişler ve suyun üzerinde hareket ediyormuş.

Fravor’a göre F/A-18F uçağı büyüklüğünde olan cismin üzerinde ne bir işaret ne bir kanat ne de egzoz gazı varmış. UAP’nin önünü kesmeye çalıştıklarını ancak cismin hızlanarak ortadan kaybolduğunu söyleyen Fravor, cismin bir dakikadan kısa bir sürede yaklaşık 60 mit öteye gittiğini tespit ettiklerini belirtti.

Pentagon Sözcüsü Susan Gough, çarşamba günü bir açıklama yaparak, Pentagon’un yaptığı araştırmalarda ‘dünya dışı materyallerin bulundurulması ya da tersine mühendislik ile ilgili herhangi bir programın geçmişte var olduğu ya da şu anda var olduğu iddialarını doğrulayacak herhangi bir teyit edilebilir bilgiye rastlanmadığını’ söyledi.

NASA’dan 'UFO böyle bir şey' paylaşımıNASA’dan ‘UFO böyle bir şey’ paylaşımı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.