AB’de teknoloji şirketleri için yeni kurallar var artık

Avrupa Birliği'nin dünyanın en büyük dijital platformlarına yönelik yeni katı kuralları dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre 45 milyondan fazla kullanıcısı olan büyük dijital platformlar, arama motorları ve alışveriş siteleri daha sıkı biçimde denetlenecek ve katı kurallara uyacak.

Bilim Teknoloji 26 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Kurallara uymayan şirketlere küresel cirolarının yüzde 6'sına kadar ceza kesilebilecek.

Avrupa Birliği’nin dün yürürlüğe giren yeni kurallar bu aşamada şu dev teknoloji şirketlerini kapsıyor: Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, eski adıyla Twitter olan X, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing ve Google.

Uymayana cironun yüzde 6’sına kadar ceza

Bu büyük dijital platformlar, dezenformasyonu sınırlama, yasa dışı içeriği hızla kaldırma, reşit olmayanları internet ortamında daha fazla koruma ve dış denetime tabi tutulma gibi ilave yükümlülüklere tabi tutulacak. Kurallara uymayan dijital platformlar, küresel cirolarının yüzde 6’sına kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Kural ihlallerini sürdüren dijital platformların AB ülkelerindeki faaliyetleri sonlandırılabilecek.

‘Yasa çocuklar, toplumlar ve demokrasilerimizi korumayı amaçlıyor’

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili X’ten yaptığı paylaşımda, “Avrupa değerlerimizi dijital dünyaya taşıyoruz” ifadesini kullanırken, dün itibarıyla çok büyük platformların yeni yasayı uygulaması gerektiğine dikkati çekerek “Şeffaflık ve sorumluluğa ilişkin katı kurallar içeren Dijital Hizmetler Yasamız, çocuklarımızı, toplumlarımızı ve demokrasilerimizi korumayı amaçlıyor” dedi.

Yeni kurallar neler?

Peki dünden itibaren yürürlüğe giren yeni kurallar neleri içeriyor.

  • Dün itibarıyla  Avrupa’daki dijital platform kullanıcıları, profil oluşturmaya dayalı öneri sistemlerinden çıkabilecek.
  • Kullanıcıların etnik kökeni, siyasi görüşü veya cinsel yönelimi gibi çeşitli hassas verilerine dayalı reklam yapılması yasak.
  • Platformlar, kullanıcılara reklamların kimin tarafından verildiği konusunda açık bilgi sağlayacak.
  • Büyük dijital şirketler uyguladıkları hizmetlerin hüküm ve koşullarını faaliyet gösterdikleri ülkenin dilinde, anlaşılabilir ve sade bir dille sunacak.
  • Çocuklar dijital ortamlarda daha fazla korunacak. Bu çerçevede, platformların reşit olamayanların güvenliğini sağlamak için ilave önlemler almaları gerekecek.
  • Çocukları hedefleyen reklamlar yasaklanacak.
  • İçerikler daha detaylı denetlenecek.
  • Platformlardaki dezenformasyon azaltılacak.
  • Yasa dışı içeriğin yayılmasına karşı ek önlemler alınması şart koşulacak.
  • Platformlar, kullanıcıların yasa dışı içeriği işaretlemesine imkân sağlayacak. Yasa dışı içeriğin hızla kaldırılmasına yönelik mekanizmalar çalıştırılacak.

Meta, Youtube yayıncısı İrep Çakır’ın Facebook ve Instagram hesaplarını neden uçurdu?Meta, Youtube yayıncısı İrep Çakır’ın Facebook ve Instagram hesaplarını neden uçurdu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.