Activision Blizzard cinsiyet ayrımcılığı davasında 55 milyon dolarlık uzlaşmaya gitti

Call of Duty'nin yapımcısı oyun şirketi Activision Blizzard kadınlara ayrımcılık yaptığı, kadınların terfi etmesinin önündeki fırsatları engelleyerek daha az ücret ödediği iddiasıyla açılan davada uzlaşmayı kabul etti.

Bilim Teknoloji 18 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Activision Blizzard popüler video oyunu Call of Duty'nin yapımcısı.

Activision Blizzard’a bundan iki yıl önce California Sivil Haklar Departmanı tarafından cinsel taciz, hamilelere ayrımcılık ve kötü muameleden dava açılmıştı. Wall Street Journal o zamanlar yaptığı bir haberde şirketin CEO’su Bobby Kotick’in şirket içindeki suistimallerden haberdar olmasına rağmen bunları yönetim kuruluyla paylaşmadığını belirtmişti. Bunun üzerine şirketin hisseleri düşmüş, hemen ardından da Microsoft’un Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alma macerası başlamıştı.

Satış işlemi için hem ABD’de, hem de Avrupa’daki düzenleyici kurumlarca titizlikle yapılan inceleme ekim ayında tamamlanmıştı. Ancak ABD Federal Ticaret Komisyonu bunun hâlâ hatalı bir karar olduğunu, Microsoft’un oyun sektöründe tekel yaratmaya çalıştığını savunuyor. Ajans iki hafta önce San Francisco’da düzenlenen federal mahkemede Microsoft’un oyun şirketini satın alma işleminin durdurulmasına izin vermemenin bir hata olduğunu savundu.

Şirket California Sivil Haklar Departmanın açtığı davada uzlaşmayı kabul etti. Karşılığında “sistematik cinsel taciz” iddiasını geri çekecek.

Departman önerilen uzlaşma anlaşmasının parçası olarak Activision Blizzard’ın Ekim 2015’ten Aralık 2020’ye kadar çalışan kadrolu ve sözleşmeli kadın çalışanlarına 55 milyon dolar tazminat ödeyecek. Ajansın açıklamasında toplam tutarın yaklaşık 46 milyon dolarının durumdan etkilenen kadınlar için oluşturulan fona aktarılacağı belirtildi.

Anlaşmaya göre Activision şirketteki temsiliyeti yetersiz kalan kişileri işe alma konusunda çaba sarf etmek zorunda. Ücretin tartışılamayacağı durumlar dışında şirketin işe alım ve terfi süreçlerinin başında çalışanlara ücret meselesini görüşebileceklerini yazılı olarak bildirmesi gerekecek.

Activision CNBC’ye açıklamasında “Bu anlaşmada ele alınan konuların önemini kabul ediyor ve anlaşmanın bir parçası olarak üstlendiğimiz tüm yeni hükümlülükleri tastamam uygulamaya kararlıyız” dedi. Öte yandan Activision Blizzard şirket içindeki cinsel tacize ilişkin hiçbir iddianın kanıtlanmadığını söyledi. 

Tarihi anlaşma için yeşil ışık: Microsoft, Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alabilecekTarihi anlaşma için yeşil ışık: Microsoft, Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alabilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.