Araştırma uğruna foseptikten hamam böceği topluyorlar

Antalya'da çoğu kişinin korktuğu, iğrendiği, görmeye tahammül edemediği hamam böceklerini fosseptik ve rögardan elleriyle toplayan biyoloji bölümünün kadın öğrencileri popülasyonunun azaltılmasına yönelik deneysel araştırma yürütüyor.

Bilim Teknoloji 29 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Evde, sokakta, işletmelerde görüldüğünde iğrenilen hamam böcekleri üniversite öğrencilerinin araştırma konusu oldu. Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencileri cadde ve sokaklardan, foseptik ve rögar kapaklarından topladıkları hamam böcekleriyle laboratuvar ortamında çalışma yürütüyor.

Üniversite öğreniminden önce gördüklerinde korktukları hamam böcekleriyle deneysel araştırma yürüten öğrenciler elde ettikleri sonuçla hamam böceğinin popülasyonunun azalması amacıyla çalışma yapıyor.

Saha çalışmalarında topladıkları hamam böceklerini bulundukları alan ve türlerine göre sınıflandıran öğrenciler daha sonra üremesi ve kısırlaştırılmasına yönelik çalışmalarla ilaçlamada kullanılacak kimyasalları belirleyip bunların etkisini artırmayı hedefliyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin “Laboratuvarda belediyenin kullandığı ilaçlar, Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlar test ediliyor. Hamam böceği, karasinek, sivrisinek gibi birçok haşereye yönelik ilaçlara dayanıklılık ve direnç seviyelerini ölçüyoruz. Ekibimiz 10 kişiden oluşuyor. Bilim insanı olarak cinsiyet ayrımı olmayan ekibimiz var. Ekibimiz kadın, erkek öğrencilerden oluşuyor. Arkadaşlarımız birçok insanın korktuğu, iğrendiği böceklerle rahatlıkla çalışıyor” diye konuştu.

Biyoloji bölümünde yüksek lisans öğrencisi Zeynep Nur Gültekin üniversite öğrenimi öncesi korktuğu hamam böceklerini deneysel çalışmalar için rögar ya da foseptikten toplayıp araştırmalar yaptığını anlattı. Gültekin “Rögarda, foseptikte bulunan hamam böceklerini elimizle ya da elektrikli süpürgeyle toplayıp laboratuvara getiriyoruz, deneylerde kullanıyoruz. Başlarda tedirgin oluyordum, laboratuvardaki hamam böceği odasına giremiyordum. Bilimsel çalışmalar için korkumun üzerine gittim ve deneylerde, çalışmalarda yer alıyorum” dedi.

Japonlar hamam böceğini robot yapmaya uğraşıyorJaponlar hamam böceğini robot yapmaya uğraşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.