Araştırma: Uzun burunlu küçük köpekler daha uzun yaşıyor

Köpek dostunuz uzun burunlu küçük bir dişi mi? Yoksa orta boylu, düz yüzlü bir erkek mi? Eğer köpeğiniz bu tanımlara uyuyorsa yeni bir araştırmaya göre uzun süre yanınızda kalma olasılığı daha yüksek.

Bilim Teknoloji 5 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Minyatür dakhund. Fotoğraf: Shutterstock

Köpek de tüm canlılar gibi vadesi dolduğunda ölüyor, ama bazı köpek türlerinin dünyada geçirdiği süre diğer köpek türlerinden daha uzun. Yeni bir araştırma uzun burunlu köpeklerin hayatta en uzun süre kalan, küt burunlu olanların ise erken ölüm riski en yüksek olan tür olduğunu ortaya çıkardı.

Boyut, yüz şekli ve cinsiyet unsurlarını dikkate alan araştırmacılar en uzun süre hayatta kalanların genellikle uzun burunlu küçük dişi köpekler olduğunu görmüş. Bu tanıma uygun köpekler ortalama 13.3 yıl yaşıyormuş.

Son yıllarda popüler hale gelen küt burunlu ırkların ortalama yaşam süresi ise 11.2 yılmış. Spanyel gibi burunları ortalama uzunluğa sahip köpeklerin ise küt, düz burunlu köpeklere göre hayatta kalma süresi yüzde 40 daha yüksek.

Yardım kuruluşu Dog Trust tarafından yapılan araştırmanın başyazarı Dr. Kirsten McMillan “Daha önceki araştırmalarda cinsiyet, yüz şekli ve vücut büyüklüğü gibi etkenler köpeklerin uzun yaşamına katkıda bulunan faktörler olarak tanımlanmış olsa da hiç kimse bu üçü arasındaki etkileşimi araştırmamış ya da evrimsel değişimle yaşam süresi arasındaki olası bağlantıyı incelememişti” dedi.

Scientific Reports dergisinde çıkan çalışmada yeniden sahiplendirme ve sosyal yardım kuruluşları dahil 18 kuruluştan toplanan 584 bin 734 saf ve melez köpeğin (284 bin 734’ü ölmüş) verilerini analiz etti. Ekip ırk fark etmeksizin köpeklerin ortalama köpek ömrünün 12.5 yıl olduğunu ve dişi köpeklerin erkeklerden biraz daha uzun yaşadığını görmüş.

Çalışmayı biraz daha özele indirgeyerek 155 saf ırkı inceleyen ekip daha büyük köpeklerin daha küçük köpeklerden daha kısa ömürlü olma eğiliminde olduğunu ve bir ırkın burun uzunluğunun da önemli olduğunu keşfetti.

Mesela minyatür dakhundların ortalama ömrü 14 yıl iken Fransız bulldoglarınki 9.8 yıl. Uzmanlar zaten uzun zamandır brakiosefalik ırkların solunum güçlüğü ve cilt sorunu dahil pek çok sağlık sorununa yatkın olduğunu belirtiyor. Yine de ömrü en kısa olan köpek ırkı Kafkas çoban köpeği. Bu ırkın ortalama yaşam süresi yalnızca 5.4 yıl.

Ekip ayrıca saf ırkların (12.7 yıl) ortalama yaşam süresinin melez ırklardan (12 yıl) daha uzun olduğunu tespit etti. Bu da melez ırkların genetik çeşitliliği sayesinde daha sağlıklı olduğu teziyle çelişiyor.

Verileri çıkarılan 155 köpek ırkının ortalama yaşam süresini buradaki “Supplementary Information” kısmından inceleyebilirsiniz.

Japon girişimciden kaygılı köpeklere özel müzikJapon girişimciden kaygılı köpeklere özel müzik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.