Artık yalnız olmayacak: James Webb’e arkadaş geliyor

NASA'nın Dünya'dan yaklaşık bir milyon mil uzaktaki gezegenlere bakarak bir buçuk yıl boyunca yalnızlığın esiri olan James Webb Uzay Teleskobu'na nihayet arkadaş geliyor.

Bilim Teknoloji 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
MANTIS. Fotoğraf: Colorado Üniversitesi

Uzay Ajansı NASA, evren hakkında daha detaylı bilgiler edinmemize yardımcı olan James Webb Teleskobu’na yardımcı olarak tost makinesi boyutlarında tasarlanmış bir küp uyduyu seçti.

Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından tasarlanıp yapılacak MANTIS adlı 8,5 milyon dolarlık uzay görevinin 2026’da fırlatılması planlanıyor. Bu küçük ama güçlü uzay aracı, daha enerjik bir form olan aşırı ultraviyole ışın aralığında gece gökyüzünü gözlemleyecek.

Bu gözlemler küp uydunun Dünya’dan yıllarca ışık yılı uzakta yanan yıldızları incelemesine yardımcı olacak ve Webb’in ötegezegen gözlemlerini tamamlayacak. Bu da kendisinden çok daha büyük kuzeninin bıraktığı boşlukları dolduracağı anlamına geliyor.

Colorado Boulder Üniversitesi’nde doçent olan ve MANTIS ekibinde yer alan bilim insanı Kevin France, “MANTIS’i JWST’yi takip edecek ve nereye bakarsa baksın bu gezegenlerin yaşadığı yıldız sistemlerine ilişkin boşlukları dolduracak bir yardımcı olarak önerdik” dedi.

Gezegenler ev sahibi yıldızlarından gelen radyasyonla bombardıma tutulduklarında büyük miktarda aşırı ultraviyole ışın yayıyor, atmosferlerini kaybetmelerine de bu durumun sebep olabileceği düşünülüyor. Ancak bu radyasyon patlamasını ölçmek zorlu bir görev. Bu tür ışınları görüntüleyen son uydu, NASA’nın 1992’den 2001’e kadar çalışan Aşırı Ultraviyole Kaşifi uzay aracıydı. Şimdiyse devreye MANTIS giriyor. MANTIS küçük gövdesine sığdırdığı iki yüksek teknoloji teleskopla daha düşük enerjili ultraviyole ışını gözlemleyecek. 

Colorado Üniversitesi’nde görevin ekibini yöneten David Wilson, “Birçok yıldızın aşırı ultraviyolede neye benzediklerini ilk kez göreceğiz” dedi. Bu da yaşam barındırabilecek dünyalara bir bakış atabileceğimiz anlamına geliyor.

James Webb Güneş Sistemi'nin dışındaki asteroit kuşağında aradığından fazlasını bulduJames Webb Güneş Sistemi’nin dışındaki asteroit kuşağında aradığından fazlasını buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.