Sadece erkekleri öldüren virüs keşfedildi
Bir milli spor olarak iş makinelerini izliyor olmamız hep şakaların konusu olmuştur. Peki bu kez mizahın değil bilimin penceresinden bakarsak ne göreceğiz? Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın’a göre en eski ve temel dürtülerimizi!
Bir şantiye yerinde iş makinelerini adeta trans olmuş gibi izleyen bir kalabalık görmek, hatta ellerini arkalarında bağlayarak tellerin arkasından işçilere talimat veren birkaç emekliye rastlamak bizim ülkemiz için alışılmış bir görüntü.
Peki hep şakalara malzeme yaptığımız bu durumun altında ne yatıyor?
Cumhuriyet’e konuşan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın’a göre bu sorunun cevabı çok derinlerde.
Taşkın bu sevdanın altında yatanları, “İnsan, eski çağlardan bugüne kadar olayları ya da diğer insanları kontrol etme iç güdüsüne sahip. Bizler için çok büyük bir anlam ifade eden durumlardan biri de güç ve hakimiyete sahip olmak. Pozitif dürtülerimiz olduğu gibi diğer bir tarafta da tahrip etme, yıkma ve kontrol etme iç güdülerimiz var. İş makinelerini izlerken de farkında olmadan kendimizi onların yerine koyarak bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz” diye tarifliyor.
Yıkma ve tahrip etme duygusunun çocukluktan itibaren gelebildiğine dikkat çeken Taşkın, “Üst benliğin oluştuğu çocukluk yılarında bebeklerin oyuncaklarını parçalaması aslında bu dürtünün dışa vurumu olarak nitelendirilir. Bu olumsuz dürtüler fiziksel aktivitelerle de dışarı atılabilir. Bu aktiviteler dans ve spor olabilir” diyor.
Türk toplumunda iş makinesi izleme alışkanlığının ciddi boyutlara geldiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bunun için bazı belediyelerin şantiye izleme alanları bile oluşturduklarına dikkat çekiyor. İş makinesi izlemekten zevk almanın yalnızca Türkiye’de değil İtalya’da da yaygın olduğuna değinen Taşkın, hatta bu duruma ‘Umarell’ adı verildiği bilgisini paylaştı. Taşkın bu sözcüğün anlamını ise şöyle açıklıyor:
“Bologna lehçesinde emeklilik yaşındakilerin inşaat veya yol yapım çalışmalarını elleri arkada izlemeleri ve istenmeyen tavsiyelerde bulunmalarına atıf yapan modern bir sözcük.”
Taşkın, “Sonuç olarak, iş makinelerini izlemek, dopamin salınımı, dikkat odaklanması, görsel ve işitsel uyarım, rutin ve rahatlatıcı etki, ilgi ve merak konusunda bizi destekleyebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.