Bayraktar Akıncı daha da milli oldu: Aselsan’ın sistemiyle uçtu ve hedefi vurdu

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı insansız hava aracı, Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 ile yaptığı ilk atış testinde deniz üstündeki hareketli hedefi vurdu.

Bilim Teknoloji 23 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Baykar tarafından geliştirilen yeni nesil insansız hava aracı Akıncı, ‘Taarruzi İnsansız Hava Aracı’ (TIHA) olarak adlandırılıyor. Bu araç üzerinde dün Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 adlı hedefleme sistemi denendi.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Akıncı TIHA’ya ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi Entegrasyonu yapıldı. Sistemle yapılan ilk denemede deniz üzerindeki hareketli araç olan Albatros insansız deniz aracı (IDA) başarıyla vuruldu.

Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülen AKINCI projesi kapsamında milli ve özgün olarak Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı TİHA (Taarruz İnsansız Hava Aracı), ASELFLIR-500 ile yaptığı ilk atış testinde deniz üstünde hareketli hedefi başarıyla imha etti.

IHA’lar için geliştirildi

Aselsan’ın geliştirdiği hedef gözetleme ve işaretleme sistemi olan ASELFLIR-500, özellikle insansız hava araçları, helikopterler, uçaklar ve bütün döner kanatlı uçan araçlarda çalışabiliyor.

Aselsan’ın web sitesinde yer alan bilgiye göre sistem 3-5 mikrometre Yüksek Çözünürlüklü Kızılötesi Kamera, Yüksek Çözünürlüklü Gündüz Görüş Kamerası, Yüksek Çözünürlüklü SWIR Kamera, Lazer Hedef İşaretleme Birimi, Lazer Mesafe Ölçme Birimi, Lazer Nokta Takibi ve Lazer Noktalama özelliklerini içeriyor.

Aselsan’ın geliştirdiği yüksek çözünürlüklü kamera ve hedef gözetleme sistemi ASELFLIR-500.

Yani IHA’yı, dün yapılan testte Akıncı’yı yöneten operatör bu kamera aracılığıyla hedefi saptıyor, yine aynı kamera aracılığıyla hedefi işaretliyor ve ateşlenen füze de bu işareti bulup  hedefi vuruyor. Sistem, hedef vurulana kadar onu izlemeye devam ediyor.

İhracat şampiyonu

Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar dokuz ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Ziyaretten büyük anlaşma çıktı: Türkiye Suudi Arabistan'a Akıncı TİHA satıyorZiyaretten büyük anlaşma çıktı: Türkiye Suudi Arabistan’a Akıncı TİHA satıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.