Bild’de gazeteciler kalemlerini yavaşça bırakıp yapay zekâya devrediyor

Almanya'nın ve Avrupa'nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, 100 milyon euroluk maliyet azaltma planı doğrultusunda yaklaşık 200 çalışanını işten çıkararak bu kişilerin işlerini yapay zekâya devredecek. İşini kaybedecekler arasında editörler, redaktörler, matbaa çalışanları ve fotoğraf editörleri var.

Bilim Teknoloji 22 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bild, Almanya'nın ve Avrupa'nın en yüksek tirajlı gazetesi fakat mali olarak 100 milyon euroluk tasarrufa gidiyor.

Avrupa’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, zamanın ruhuna uygun olarak gazetede kapsamlı bir değişikliğe gidiyor. Buna göre çeşitli editöryal işleri yapanlar işten çıkarılacak ve bu iş kolları yapay zekâya devredilecek. 

Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük medya yayıncısı olan Axel Springer SE, çalışanlara gönderdiği bilgilendirme notunda net bir açıklama yaptı: Dijital dünyada yapay zekâ ve otomasyonla gerçekleştirilen görevleri olan meslektaşlarıyla ne yazık ki yolların ayrılacağı duyuruldu.

Alman gazetenin rakibi Frankfurter Allgemeine gazetesinin eriştiği nota göre, editör, matbaa personeli, alt editör, redaktör ve fotoğraf editörleri artık eski haliyle var olamayacak. Yerlerini yavaştan yapay zekâya devredecekler.

Bu çalışma, gazetenin 100 milyon euroluk bir maliyet azaltma programının içerisinde yer alıyor ve yaklaşık 200 kişinin işten çıkarılmasını da öngörüyor. Gazete bununla da kalmayacak: Yapay zekânın sunduğu fırsatlar elverdiğince daha fazla editöryal kesinti yapılması bekleniyor.

Bu çalışma, şubat ayında Genel Müdür Mathias Döpfner’in, Bild’in tamamen dijital bir medya şirketi olacağına dair duyurusunun ardından geliyor. Döpfner, ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının bağımsız gazeteciliği hiç olmadığı kadar iyi hale getirebileceği ya da yerini alabileceğini öne sürmüştü.

Alman Gazeteciler Derneği, Axel Springer’in bu planını eleştirerek, sadece çalışanlara karşı antisosyal değil, aynı zamanda ekonomik olarak da son derece aptalca olarak değerlendirdi.

İyilik için kullanılınca böyle oluyor: Yapay zekayla 5000 yıllık çivi yazısını okuyabileceğizİyilik için kullanılınca böyle oluyor: Yapay zekayla 5000 yıllık çivi yazısını okuyabileceğiz

Yapay zekâ kişinin siyasi görüşünü fotoğraftan anlıyorYapay zekâ kişinin siyasi görüşünü fotoğraftan anlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.