Bill Gates ve Sokrates söyleşirse: Twitter kullanıcıları eleştiri yağmuruna tuttu

Linus Ekenstam adındaki bir tasarımcı, yapay zeka kullanılarak üretilmiş, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ile antik Yunan filozofu Sokrates'in karşılıklı konuştuğu bir videoyu paylaştı. Ancak video, Twitter kullanıcılarını o kadar da memnun etmedi.

Bilim Teknoloji 2 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Midjourney'nin ürettiği Bill Gates ve Sokrates sohbetinden bir kare.

Tasarımcı Linus Ekenstam, cuma günü Twitter’dan bir video paylaşarak, “Podcastlerin geleceği böyle mi olacak? Bence bunun gibi çok gerçekçi sohbetler her yayın uygulamasının olmazsa olmazı olacak” mesajını yazdı.

Görüntü üreten yapay zeka Midjourney’nin kullanıldığı videoda, Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in Yunan filozof Sokrates’i yapay zeka konusunda bilgilendirdiği ve bu teknolojinin faydaları konusunda filozofu ikna etmeye çalıştığı görüldü. Videonun bazı yerlerinde tıpkı sitcomlardaki gibi gülme efektleri kullanıldı. Ne var ki takipçileri Ekenstam’ın heyecanını paylaşmadı.

Twitter kullanıcıları, içeriğin özgün olmamasından tutun da Sokrates’in İngiliz aksanına kadar videoyu her yönüyle eleştirdi. Bir yorumcu, “Bu gibi şeyler yapay zeka yaratıcılarının ve destekçilerinin son derece sınırlı bir hayal gücüne sahip olduğunu fark etmemi sağlıyor” diye tweet atarken, Insider yazarı Ed Zitron ise, “Silikon Vadisi elemanlarının eğlence anlayışını görmek çok güzel” dedi.

Eleştirilerin hepsi usturuplu değildi. Ekenstam’ın zihin aydınlanması yaşayan insan emojisini kullanmasına takan bir kullanıcı, “Allahsız bilgisayar programları insan ruhuyla en acınası şekilde alay ederken bu badem beyinli teknoşarlatanlar da hayret ediyor” diye yazdı.

Tarihte önemli yer edinmiş insanların hayali dirilişi ve birbirleriyle sohbet edişi her açıdan ilgi çekici olacaktır. Ancak insanlar bu örnekte, Gates ve Sokrates’in konuşurken diğerinin lafının arasına ‘Evet, anlıyorum, katılıyorum’ gibi ifadeler sıkıştırmasını, Gates’in reklam yapar gibi konuşmasını, bir Yunan filozof olan Sokrates’e İngiliz aksanı verilmesini ve yüzeysel kalan diyalogları ‘iç karartıcı’ buldu.

Ekenstam ise olumsuz tepkiler almasına bir hayli şaşırarak, “İnsanlar bu konuda gerçekten farklı görüşlere sahip. Bunun neden bu kadar çok insanı kızdırdığını anlayamadım” dedi.

Tabii bu olumsuz eleştirilerin bir nedeni de Twitter’ın linç etmeye hazır bir ortam olması da olabilir. Zira aynı video Next Tech AI adındaki bir YouTube kanalında da paylaşıldı. 31 binden fazla görüntülenme alan videoya gelen yorumların çoğunda diyaloglar zekice bulundu, Bill Gates’in ses tonu beğenildi, fikir genel olarak başarılı olarak nitelendirildi.

Sektörün öncülerinden 'Yapay zeka yok oluşumuzu tetikleyebilir' mektubuSektörün öncülerinden ‘Yapay zeka yok oluşumuzu tetikleyebilir’ mektubu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.