Boeing zorda: Starliner’ın astronotları dünyaya getirmesi belirsiz bir tarihe ertelendi

Boeing'in iki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na götüren Starliner aracında uçuşta çıkan sorunlar nedeniyle planın gerisine düşüldü. Normalde sekiz gün kalıp dünyaya dönecek astronotlar 20 gündür uzayda. Dönüşleri de ertelenip duruyor.

Bilim Teknoloji 25 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Starliner'ın uzay istasyonuna götürdüğü astronotlar. Fotoğraf: NASA

Boeing’in binbir zorlukla fırlatmayı başardığı Starliner uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürdüğü iki astronotu geri getiremiyor. Çıkan arızalar çözülemediği için NASA Starliner’ın dünyaya dönüş tarihini 26 Haziran’dan temmuz ayında belirsiz bir tarihe kaydırdıklarını açıkladı. Duyuru Starliner’ın NASA astronotları NButch Wilmore ve Suni Williams’ı Dünya’ya uçurmaya hazır olup olmadığını gözden geçirdiği iki günlük toplantıların ardından geldi. Kaynaklara göre toplantılara NASA’nın üst düzey yetkililerinden Jim Free de katıldı.

Atlas V roketiyle 5 Haziran’da fırlatılan Starliner’ın 14 Haziran’da astronotlarla dönmesi gerekiyordu. Astronotlar böylece uzay istasyonunda sekiz gün geçirmiş olacaktı. Ancak NASA ve Boeing mühendisleri Starliner’ın uzay istasyonuna uçarken yaşadığı sorunları inceledikçe geri dönüş fırsatlarından bazılarını ellerinin tersiyle itti.

Yetkililere göre astronotlar her şey yoluna girmiş olarak dünyaya dönmeliydi. NASA’nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich yaptığı açıklamada “Acele etmiyoruz. Aracın uzay istasyonuyla kenetlenme aşamasında gözlemlediğimiz helyum sızıntılarını ve iticilerdeki performans sorununu incelemeye devam ediyoruz” dedi.

Starliner iki sorunla karşı karşıya kaldı: İtici güç sistemindeki helyum sızıntıları ve aracın manevrasında kullanılan iticilerle ilgili sorunlar. Starliner’ın uçuşu tamamlaması için yaklaşık yedi saatlik helyuma ihtiyacı var ve ondan yaklaşık 70 saatlik kaldı. Öte yandan iticilerin beşi araç uzay istasyonuna bağlanırken arızalandı, dördü tekrar aktif hale geldi.

NASA rahat ama Starliner’ın vakti daralıyor

NASA yetkilileri toplantılarda neler konuşulduğuyla ilgili bilgi vermedi ancak ajansın Wilmore ve Williams’ın dünyaya dönerken karşılaşabilecekleri sorunlar konusunda eskisi kadar rahat değil gibi. Halbuki birkaç gün öncesine kadar çok özgüvenli konuşuyorlardı. Stich daha düne kadar Starliner’ın acil durumda mürettebatı Dünya’ya taşıyabileceğini söylüyordu.

Ars Technica’ya konuşan kaynaklara göre NASA’nın aklındaki olası dönüş tarihi 30 Haziran. Ancak ajans yetkilileri istasyon dışında uzay yürüyüşü yapılmasını da istiyor. Bu uzay yürüyüşlerinin programı 24 Haziran ve 2 Temmuz olarak belirlendiği için Starliner’ın dönüşü muhtemelen 4 Temmuz’dan önce olmayacak.

Starliner’ın uzay istasyonuna daha uzun süre kenetlenmiş olarak kalması NASA ve Boeing için bir bakıma faydalı da. Böylece uzun süreli görevlerde aracın performansının nasıl olacağı konusunda bilgi toplanabiliyor. Sonuç olarak uçuş başarıyla tamamlandığında Starliner NASA ile imzaladığı anlaşmanın sonucu olarak bir yolculuğunda altı ay yörüngede beklemek zorunda kalacak.

NASA uzay istasyonunda astronotlara en az dört ay yetecek yiyecek olduğunu belirtiyor. Ancak araç uzay istasyonunda 45 gün kalabilecek şekilde tasarlandı ve süre 6 Haziran’da işlemeye başladı.

Boeing'in Starliner'ı astronotları uzay istasyonuna götürdü, geri getirmekte zorlanıyorBoeing’in Starliner’ı astronotları uzay istasyonuna götürdü, geri getirmekte zorlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.