Bu etkinlik kaçmaz: Dünyaca ünlü 70’ten fazla astronot Türkiye’ye geliyor

Artemis 2 ile önümüzdeki yıllarda Ay'ın yörüngesine çıkmasını beklediğimiz ABD'li astronot Victor J. Glover, Ay'dan önce Bursa'ya uğruyor. Üstelik sadece o da değil, 25-29 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Planetary Congress etkinliği için 70'den fazla astronot Türkiye'de olacak.

Bilim Teknoloji 25 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
70'den fazla astronot 25-29 Eylül tarihleri arasında Türkiye'de olacak.

Türkiye bugünden itibaren dört gün boyunca Association of Space Explorers (Uzay Kaşifleri Derneği) tarafından düzenlenen Planetary Congress etkinliğine ev sahipliği yapacak. Uzay temalı etkinliğe dünyanın her yerinden astronotların katılması bekleniyor.

29 Eylül’de sona ermesi planlanan etkinlik, Bursa GUHEM Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde gerçekleşiyor. Organizasyonun temasının uzay olarak belirlenmesinde Cumhuriyet’in 100’üncü yılı şerefine, Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ lafından esinlenilmiş.

Bu arada kongreye katılması beklenen astronotlar arasında yok yok. Bunlar arasında 19 ülkeden Artemis 2 göreviyle Ay yörüngesine gidecek aracın pilotlarından ABD’li astronot Victor J. Glover, uzayda toplamda iki görevle 191 gün kalan Çinli Fei Junlong, uzayda toplamda 747 gün geçiren Rus kozmonot Sergey Andeey gibi 70’ten fazla astronot bulunuyor. 

Ayrıca ‘Yeni Uzay Ekonomisi’ ile ‘Yer Yörüngesi ve Ötesinde Çalışmalar’ oturumlarında da Michael Lopez Alegria, Thomas Marshburn, Fei Junlong, John D. Olivas, Anton Shkaplerov, Denis Matveyev ve Sergey Korsakov gibi dünyaca ünlü astronotlar konuşmalar yapacak. Sadece yabancı astronotlar değil, Türkiye’nin ilk uzay yolcuları olarak seçilen ve Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gitmesi planlanan Alper Gezeravcı ve Tuva Atasever de ‘Gelecek Projeksiyonu’ oturumunda konuşacak.

Etkinlik genel olarak kayıtlı katılımcılar ve ASE üyeleri arasında gerçekleşecek olsa da vatandaşlar da yok sayılmamış ve 27 Eylül, ‘Bilim Toplum Buluşması’ adı altında sadece vatandaşlara ayrılmış. Astronotların öğrencilerle ve amatör bilim meraklılarıyla bir araya geleceği ‘Bilim Toplum Buluşması’nın ücretsiz olacağını belirtmekte de fayda var. Bursa’daysanız etkinlikleri kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Astronotlara özel cilt bakım seti: Uzay için tasarlandıAstronotlara özel cilt bakım seti: Uzay için tasarlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.