Bu şölen kaçmaz: Perseid meteor yağmuru bu gece ve yarın zirveye çıkıyor
İlkbaharın ilk büyük meteor yağmurunu seyretmeye hazır mısınız? Lyrid meteor yağmuru pik noktasını 22-23 Nisan'da yaşasa da önümüzdeki günlerde de gökyüzünde rahatça izlenebilecek.
Herhangi bir gece, parlak şehir ışıklarından uzakta, tepenizden bir meteor geçerken gökyüzünde güzel bir ışık çizgisiyle karşılaşma şansınız var. Gökyüzü gözlemcilerinin yıl boyunca belirli tarihlerde ‘meteor yağmuru’ dediğimiz olayda pek çok meteoru aynı anda gökyüzünde görmesi mümkün.
Güneşin etrafında dönen buzlu yapıdaki kuyruklu yıldızlar veya kayalık asteroitler, dünya atmosferine girdiğinde hızları sürtünmeye neden olduğu için ısınarak parlak ışıklarla yanıp söner. Meteor yağmuru ise meteorların yoğun bir şekilde belirli bir bölgede toplandığı zamanlarda gerçekleşir. Yörünge mekaniği meteor yağmurlarının her yıl aşağı yukarı aynı zamanda gerçekleştiğine işaret eder, bununla birlikte ayın hangi evresine denk geldiklerine göre görünürlükleri değişkenlik gösterebilir.
İlkbaharın ilk büyük meteor yağmuru ise Lyrid. 15-29 Nisan tarihleri arasında meydana gelen bu yağmur, cumartesiyi pazara bağlayan gece yani 22-23 Nisan tarihleri arasında pik yaptı.
Yeni aydan kısa bir süre sonra zirveye ulaşan bu yağmur, gökyüzü gözlemcilerine saatte 18 meteor görme şansı tanıdı. En iyi Kuzey Yarımküre’de şafaktan önceki saatlerde görülebilen yağmur, Güney Yarımküre’de de biraz olsun görülebiliyor.
Bu meteor yağmuru, Thatcher olarak da bilinen C/1861 G1 adlı bir kuyruklu yıldızdan kaynaklanıyor. Kaçırdık diye üzülmenize gerek yok çünkü önümüzdeki günlerde de söz konusu kuyruklu yıldızdan kaynaklanan ışık çizgilerini gökyüzünde seyretmeniz mümkün olacak.
En iyi yöntem, yapay ışık kaynaklarından olabildiğince uzaklaşmak, bu da kırsal bölgelere gitmek anlamına geliyor. Genellikle gökyüzünün en karanlık olduğu zamanlarda, gece yarısından sonra, güneş doğmadan önce izlemek makuldür.
Mümkün oldukça çok meteor görebilmeniz için 30-45 dakika beklemeniz gerekiyor. Böylelikle gözleriniz karanlığa alışacaktır. Sonra arkanıza yaslanın ve gökyüzünü seyredalın.
Gökyüzünün açık olduğu geceler, yüksek rakımlı yerler ve ayın görülmediği zamanlar en iyisi. Üstelik meteor yağmurları için ne dürbüne ne de teleskoba ihtiyacınız var. Hatta herhangi bir aletten istifade etmeniz görüşünüzü daraltacağından uzmanlar tarafından önerilmiyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre İstanbul’da pazartesi, salı ve cuma günleri hava açık olarak görünse de perşembe yağmur, çarşamba da gök gürültülü yağmur bekleniyor. Türkiye’nin geri kalanındaki önümüzdeki beş günün hava tahminine buradan ulaşarak, meteor yağmurunu izlemek için size uygun günü tespit edebilirsiniz.