İstihbarat sorusu yanıtsız kaldı: İngiltere, Gazze üzerinde gözlem uçuşları yapıyor

İngiltere'nin, İsrail’e istihbarat sağlamak için Gazze üzerinde Aralıktan bu yana 50 gözlem uçuşu gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Dünya 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze’yi işgali üç ayı aşkın süredir devam ediyor. Öldürülen Filistinlilerin sayısı 25 bine dayanırken İngiltere’nin İsrail’e istihbarat sağlamak için Gazze üzerinde gözlem uçuşları yaptığı ortaya çıktı. Askeri ve istihbarat çalışmaları üzerine yayın yapan İngiliz Declassified UK,  İngiltere’nin Tel Aviv yönetimine istihbarat sağlamak için bölgede 50 gözlem uçuşu gerçekleştirdiğini yazdı.

7 Ekim’da Hamas tarafından gerçekleştirilen Aksa Tufanı operasyonu ardından patlak veren savaşta, İngiltere Aralık ayından bu yana günde ortalama 1 sefer gözlem uçuşu yapıyor. Matt Kennard’ın haberine göre İngiltere, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki üssü Akrotiri’den kalkan uçaklarıyla bu zamana kadar toplam 50 gözlem uçuşu yaptı.

Uçuş kayıtlarına dayandırılarak yapılan haberde kullanılan uçak türünün “Shadow R1” olduğu da ifade edildi. Shadow R1, istihbarat, gözetleme ve hedef tespiti uçuşlarında kullanılan, Raytheon tarafından geliştirilen bir uçak olarak bilinir.

Declassified’ın haberinde İngiltere hükümetinin kaç casus uçuşu yaptığı yönündeki soruyu cevaplamayı reddetmesi üzerine uçuş takip kayıtlarının analiz edildiğine değinildi. Öte yandan habere göre 10 Numara, İsrail’e ne tür istihbarat sağladığı yönündeki soruları da cevapsız bıraktı.

Böylesi bir bilginin paylaşılmaması pek garip olmasa da, Declassified’ın analizini birlikte inceleyelim:

İngiltere, 14’üncü Filosunda kullandığı Shadow R1’e ilk gözlem uçuşu için GKRY’den kalkış emrini verdiğinde tarihler 3 Aralık’ı gösteriyordu. Bu tarihten sonra da Shadow R1 hemen hemen her gün Gazze’nin üzerinde istihbarat uçuşlarını gerçekleştirmeye başladı. Yani o günden bu yana bazı günler iki sefer olsa da genellik bir kez, Gazze’nin üzerinde casus uçuşları gerçekleşti. Ancak analizde dikkat çeken bir tarih var, o da 3 Ocak. Habere göre İngilizler, 3 Ocak’ta üç kez uçuş düzenledi. Bu uçuşların yaklaşık 6 saat sürdüğü bilgisini de ekleyelim.

‘Sadece rehineler için’ denmişti

Aslında 2 Aralık’ta İngiltere Savunma Bakanlığı, gözlem uçuşlarına başlayacaklarını duyurmuştu ancak bunun sadece esir takası sürecinde esirlerin güvenliği için yapılacağını söylemişti. Gözlem uçuşlarının gerekçesi olarak da Filistinli örgütlerin ellerindeki İngiliz esirler gösterilmişti.  Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İngiliz vatandaşlarının güvenliği bizim en büyük önceliğimizdir. Gözetleme uçakları silahsız olacak, savaş görevi üstlenmeyecek ve yalnızca rehinelerin yerini tespit etmekle görevlendirilecek. Yalnızca rehinelerin kurtarılmasına ilişkin bilgiler, rehinelerin kurtarılmasından sorumlu ilgili makamlara iletilecektir” denilmişti.

Declassified’ın haberinde gözlem uçuşlarının esirlerin Gazze’ye götürülmesinden iki ay sonra yapılmasının “istihbaratın yalnızca bu amaçla yapılmadığına dair şüpheleri artırdığına” dikkat çekildi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da geçen hafta Hamas’ın elinde yalnızca iki İngiliz rehinenin bulunduğunu söylemişti.

Öte yandan, Declassified’ın 26 Kasım tarihli haberinde, Rum tarafından kalkan ABD ve İngiliz askeri uçaklarının İsrail’e yardım ettiği ve 13 ila 26 Ekim arasında Akrotiri-Tel Aviv arasında aralarında C-17A nakliye uçağı da dahil 33 askeri uçuş yapıldığı belirtilmişti.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si kadın olmak üzere 24 bin 927 Filistinli öldürüldü, 62 bin 388 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Filistin yönetiminden işgal mesajına tepki: Bölge yanardağın eşiğindeFilistin yönetiminden işgal mesajına tepki: Bölge yanardağın eşiğinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.