Gazze için ateşkes arayışları: Gözler Kahire’deyken Abbas rotayı Türkiye’ye çevirdi

İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze için hem ateşkes hem de savaş sonrası durumu netleştirme çabaları sürüyor. Mahmud Abbas'ın da Salı günü Türkiye'ye gelerek, Hamas liderleriyle temasta olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Dünya 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas / Fotoğraf: AA

Filistinli örgütler ve İsrail arasındaki savaş, 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’ndan bu yana devam ediyor. İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 30 bini aşarken ateşkes arayışları da sürüyor. Ramazan ayının başlamasından hemen önce bir ateşkese işaret edilerek 10 Mart tarihi verilmişti. Bu ateşkesin hayata geçirilmesi için çabalar da devam ediyor. Mısır, yarın ateşkes müzakerelerinin başkent Kahire’de yeniden başlayacağı işaretini verirken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da salı günü Türkiye’ye geleceği duyuruldu.

Abbas’ın Türkiye’ye geleceğini Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) konuşan Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad Maliki duyurdu. Maliki, Mahmud Abbas’ın salı günü Ankara’da olacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini, “Türkiye’nin yönetimi sonuna kadar Filistin davasına destek. Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu, her türlü desteği verdi” söyleriyle dile getirdi. Gazze’yi yöneten Hamas’ın üstü düzey yöneticileriyle yakın temas halinde olan ve bunu gizlemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 Ekim’den bu yana İsmail Haniye ile de teması artırmıştı.

Savaş sonrası Gazze planları ve reform baskısı

7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200’den fazla İsraillinin öldürülmesi ve 200’den fazlasının da Hamas’ın öncülüğünde Filistin’deki örgütler arasında esir olarak dağıtılmasının ardından Tel Aviv, Gazze’ye girmişti. O günden bu yana öldürülen Filistinli sayısı 30 bini aştı. Hayatta kalanlar da İsrail’in saldırısı altında kıtlık ve salgınla burun buruna yaşamaya çalışıyor. Filistinliler, İsrail tarafından Gazze içinde yerinden edilerek adım adım sınıra sürüldü. İşte bu noktada İsrail’in en büyük müttefikleri dahil işgal planını eleştirdi ve savaş sonrası Gazze için kendi önerilerini gündeme getirmeye başladılar. Bunlardan ilki de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından geldi. ABD yönetimi, savaş sonrası Gazze’nin ne Hamas ile ne de sürekli yardım ettiği İsrail ile olamayacağını ifade ederek, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimini işaret ediyor. Bu işaretin altında da Ramallah’a yönelik reform baskısı yatıyor. ABD, planlanan ve çabalanan ateşkesin hayata geçmesi halinde Filistin yönetiminin Gazze kontrolüne geçeceği zeminin oluşacağına inanıyor. Bu sebeple Washington, Ramallah’a baskı yapmaya devam ediyor. Bu baskının en son örneği de Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye’nin 26 Şubat’ta istifa etmesiydi. Abbas ve yönetimi Filistinlilerin çoğu tarafından İsrail ile işbirliği yapmakla suçlanıyor. Hamas’ın yönetimi Filistinliler arasında kendisininkinden daha fazla onaylanan Abbas’ın Ankara yolculuğunun sebebi reform baskısı olabilir. Abbas, Hamas ile arasında iyi bir bağlantı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu sebeple mi bir araya geleceği de soru işareti yarattı.

ADF’de konuşan Maliki’ye de savaş sonrası Gazze durumu soruldu. Maliki, Filistin Yönetimi’nin Gazze Savaşı’nda ramazan ayında ateşkese varılmasını umduğunu belirtti. Bunu dün de umduklarını, ama başaramadıklarını dile getiren Maliki, uluslararası topluma ateşkes için daha fazla çaba sarf etme çağrısında bulundu. Savaş sonrası Filistin Yönetimi’nin Gazze yönetimindeki rolünün ne olacağı sorulduğunda, Maliki, “Gazze’de meşruiyeti bulunan tek idare Filistin Yönetimi’dir, Gazze’de görev yapacak tek meşru yönetim Filistin Yönetimi’dir. Batı Şeria’da olduğu gibi Gazze’de de Filistin Yönetimi olacak. Savaş sonrası Gazze’deki durumu bu şekilde görüyoruz” karşılığını verdi.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Ramallah merkezli Filistin Yönetimi idaresinde. Gazze ise 2007’den bu yana Hamas tarafından yönetiliyor.

Mısır müzakereler için tarih verdi; İsrail reddetti

Abbas’ın Türkiye ziyaretinin hemen evvelinde gözler aynı zamanda Kahire’de olacak. Ya da “olacağı ifade edildi” diyelim çünkü Mısır tarih verirken, İsrail Kahire’yi yalandı. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Mısırlı kaynakların Gazze’deki ateşkesin süresi, İsrailli rehinelerle Filistinli esirlerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardığı yönündeki sözlerini aktardı. Bu kaynakların verdiği bilgiye göre, anlaşmanın tamamlanması için İsrail ordusunun Kuzey Gazze’den çekilmesi ve Filistinlilerin kuzeye geri dönüşü konusunda uzlaşıya varılması gerekiyor.

Ancak Mısırlı yetkililerin iddiasının aksine İsrail heyetinin Kahire’ye gideceği yok gibi görünüyor. Mısırlı yetkililerin bu sözleri ardından Tel Aviv’de kesin bir “ret” mesajı geldi. İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Hamas’ın geçici ateşkes ve esir takası önerilerine yanıt vereceği ana kadar İsrail heyetinin Mısır’a gitmeyeceğini söyledi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarında son 24 saat içinde en az 92 kişinin öldüğünü ve 156 kişinin de yaralandığını söyledi. Bölge sakinleri ve sağlık görevlileri, abluka altındaki şeridin kuzeyindeki Beyt Hanun’da İsrail saldırılarının tarım arazilerinde yiyecek arayan üç kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Gazze için ateşkes arayışları sürerken, insanlar kıtlık ve ölümle burun buruna yaşamaya devam ediyor.

Yemek kuyruğu katliamının artçı sarsıntıları: Hamas 7 İsrailli esirin öldüğünü duyurduYemek kuyruğu katliamının artçı sarsıntıları: Hamas 7 İsrailli esirin öldüğünü duyurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.