Yemek kuyruğu katliamının artçı sarsıntıları: Hamas 7 İsrailli esirin öldüğünü duyurdu

İsrail'in en az 115 can kaybına yol açan yemek kuyruğu katliamının ardından Hamas, elindeki 7 İsrailli esirin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Dünya 2 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları aralıksız sürerken son olarak bölgede yemek kuyruğundaki Filistinlilerin hedef alınması tepki toplamıştı. 200’den fazla İsrailli esiri alıkoyan Hamas İsrail’in son saldırılarında yedi rehinenin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ölümlerden İsrail bombardımanını sorumlu tutan örgüt kendi üyelerinden bazı kişilerin de bu saldırılar sonucu öldüğünü duyurdu. Ölen rehine sayısının toplamda 70’i aşmış olabileceği belirtilirken, bu yedi kişinin İsrail’in hâlihazırda öldüğüne inandığı 31 rehine arasında olup olmadığı bilinmiyor.

Rehinelerin bildirilen ölümlerinin ne zaman gerçekleştiği de belli değil. Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde, Telegram hesabından yaptığı açıklamada örgütün İsrail’in elindeki mahkumlara karşılık rehinelerin serbest bırakılması için Tel Aviv’le bir anlaşma yapma çabalarını hâlâ sürdürdüklerini söyledi.

Sözcü “Beş ya da on canlı tutsak karşılığında alacağımız bedelin tüm tutsaklar karşılığında alacağımız bedelle aynı olduğunu teyit ediyoruz” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında şu ana kadar ölen esirlerin sayısının 70’i geçtiğini söyleyen Sözcü “En başından beri esirleri korumaya çalıştık ama düşman, ‘rehine’ meselesinden kurtulmak için esirleri kasten öldürüyor” ifadelerini kullandı.

Öldürülen Chaim Peri, Yoram Metzger ve Amiram Cooper adlı 3 üç yaşlı esirin hayatta olduğu anlara ilişkin videonun paylaşıldığı açıklamada, İsrail’in bombardımanında öldürülen 4 esirin isminin daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

Olası ateşkes neleri içerecek?

Öte yandan rehinelerin serbest bırakılması Katar’da aylardır devam eden ateşkes görüşmelerinin ana noktalarından birini oluşturuyor. Görüşmelerde rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağı kısa vadeli bir ateşkes sağlanmaya çalışılıyor. İlk olarak kadın siviller ve askerler serbest bırakılacak.

Buna karşılık bazıları ciddi suçlardan hüküm giymiş olan Filistinli mahkumlar İsrail hapishanelerinden salıverilecek.

Ateşkes görüşmelerinde başarı sağlanırsa İsrail askerleri Gazze’nin en kalabalık bölgelerinden çekilebilir ve Ekim ayından bu yana çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen 1.8 milyon Filistinlinin bir kısmı kuzeydeki evlerine dönebilir.

Ancak rehinelerin öldüğünün açıklanmasının ve perşembe günü Gazze’ye yapılan bir yardım sevkiyatı sırasında en az 115 kişinin hayatını kaybetmesinin bu görüşmeleri sekteye uğratmasından endişe ediliyor. Hamas bu saldırılarda İsrail’i sivillere ateş açmakla suçlamış ancak İsrail uyarı ateşi açtıktan sonra çoğu kişinin ezilerek öldüğünü öne sürmüştü.

Perşembe günkü saldırının ardından Hamas, elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasının yanı sıra yeni bir ateşkes sağlanması amacıyla Katar’da yürütülen görüşmelerin tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

Bu hafta başında ABD Başkanı Joe Bide, önümüzdeki hafta başına kadar geçici bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılabileceğini umduğunu söylemişti ancak bu ihtimal giderek azalıyor. Zira Biden da dün yaptığı açıklamada bu sözünden geri adım atmış, “Muhtemelen pazartesiye kadar olmayacak ama yine de umutluyum” demişti.

Yemek kuyruğu saldırısında en az 115 kişi ölmüştü

İsrail ordusu perşembe günü Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi’ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef almış, saldırıda 115 Filistinli hayatını kaybetmiş, 760 Filistinli yaralanmıştı.

İsrail güvenlik kaynakları, yardım tırlarının etrafını saran Filistinlilerin, tırların geçişini sağlayan İsrail askerlerine “tehdit oluşturacak biçimde yaklaştığını” savunarak İsrail askerlerinin duruma ateş açarak karşılık verdiğini itiraf ettiğini aktarmıştı.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

ABD'den ilk teyit: İsrail Gazze'de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdüABD’den ilk teyit: İsrail Gazze’de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdü

İsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: ABD, BMGK'nın tepki vermesine engel olduİsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: ABD, BMGK’nın tepki vermesine engel oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.