ABD’den ilk teyit: İsrail Gazze’de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdü

ABD Savunma Bakanı Austin "İsrail Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 25 binin üzerinde Filistinli kadın ve çocuğu öldürdü" diyerek Gazze Şeridi'ndeki sivil kayıp verilerini teyit eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.

Dünya 1 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu Gazze'de işgali genişletirken bölge halkı yeniden yollara düştü. / Fotoğraf: AA

7 Ekim’de Gazze’de başlayan savaşta Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’nın güncel verilerine göre şimdiye kadar 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in saldırıları aralıksız sürerken bu saldırılara yeterli sertlikte karşılık göstermeyen ABD’den güncel verilere ilişkin ilk teyit geldi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde yürüttüğü işgal harekatında 25 binden fazla Filistinli kadın ve çocuğun öldürüldüğünü belirterek bu rakamları doğrulayan en üst düzey ABD yetkilisi oldu. Austin, kendisine Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana kaç Filistinli sivilin İsrail tarafından öldürüldüğünün sorulması üzerine bu rakamı açıkladı.

Austin’in açıklamasının ardından Pentagon da hemen bir açıklama yayımlayarak bakanın “Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı’nın Gazze’de toplam 25 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğüne dair tahminine atıfta bulunduğunu” belirtti.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı savaş boyunca bölgede öldürülen sivillerin sayısına ilişkin güncellemeler sunmuş ancak İsrail defalarca bakanlığı “Hamas tarafından yönetiliyor” diyerek itibarsızlaştırmaya çalışmıştı. Ancak uluslararası haber ajansları, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nda ölüleri sayan ve kayıt altına alan kişilerin genellikle tıp uzmanları ya da yöneticiler olduğunu savunuyor.

Perşembe günü itibarıyla Sağlık Bakanlığı savaşın başlamasından bu yana Gazze’de 30 binden fazla Filistinlinin öldüğünü açıkladı. Sayımda siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapılmıyor ancak bakanlık ölenlerin yaklaşık üçte ikisini kadın ve çocukların oluşturduğunu söylüyor.

Bu son rakamlar, Gazze’deki sağlık yetkililerinin dün İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) gıda yardımı kamyonlarının etrafında toplanan Filistinli sivillere ateş açması sonucu en az 112 kişinin öldüğünü ve 760 kişinin de yaralandığını açıklamasıyla ortaya çıktı.

ABD’nin ‘ölümcül’ yardımları

Biden yönetimi ise yılda yaklaşık 4 milyar dolar yardım sağladığı müttefiki İsrail ile yakın bağları nedeniyle herhangi bir rakamı kamuoyu önünde teyit etmekten çekiniyor.

Savaşın başlamasından bu yana Washington’un İsrail’e yaklaşık 21 bin hassas güdümlü mühimmat sağladığını aktaran Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ro Khanna, İsrail güçlerinin bu mühimmatları Gazze’nin güneyindeki Refah’ta siviller üzerinde kullanmayı tercih etmesi hâlinde ABD’nin İsrail’den askeri yardımını çekip çekmeyeceği konusunda Austin’e baskı yaptı.

Geçen hafta İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşen Pentagon şefi, Biden yönetiminin Refah’a yönelik herhangi bir İsrail askeri operasyonundan önce orada barınan 1 milyondan fazla Filistinlinin güvenliğini ve desteğini sağlamak için “inandırıcı bir plan” olması gerektiği yönündeki tutumunu aktardı. İsrail hükümeti henüz ABD’li yetkililere böyle bir plan sunmadı.

İsrail’in Refah’ta sivillerin güvenliğini sağlayacak bir plan olmaksızın saldırıya geçmesi halinde bu ülkeye gelecekte yapılacak askeri ihracatı durdurma taahhüdünde bulunup bulunmayacağı sorusuna Austin, bunun Başkan Biden’ın vereceği bir karar olduğunu söyleyerek yanıt vermedi.

Austin “Müttefik ve ortaklarımıza mühimmat sağladığımızda bunları sorumlu bir şekilde kullanmalarını bekliyoruz” dedi.

Khanna’nın Pentagon’un Gazze’ye Amerikan ödemeli yardımın girmesini durdurması hâlinde İsrail’e gelecekte silah satışı yapmayacağını taahhüt edip etmeyeceğini sorması üzerine Austin yine konuyu saptırdı:

“Bu benim kararım değil. Ben bana ne deniyorsa onu yaparım ve liderlerle temasa geçerek onları insani yardımın Gazze’ye girmesi konusunda teşvik ederim.”

Khanna ise Bakan Austin’e “Başka bir ülke size, ulusal güvenlik danışmanına, hatta başkana karşı geliyorsa bazı sonuçlara ihtiyacımız var demektir. Bunun bir sonucu olmalı” diye karşılık verdi.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 30 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

İsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: En az 110 ölü, 760 yaralıİsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: En az 110 ölü, 760 yaralı

Biden'dan Gazze'de ateşkes yorumu: Umutluyum ama muhtemelen şimdi olmayacakBiden’dan Gazze’de ateşkes yorumu: Umutluyum ama muhtemelen şimdi olmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.