Biden’dan Gazze’de ateşkes yorumu: Umutluyum ama muhtemelen şimdi olmayacak

Hafta başında yaptığı açıklamada pazartesi gününe kadar Gazze'de olası bir ateşkesten umutlu olduğunu söyleyen ABD Başkanı Biden, "Muhtemelen pazartesiye kadar olmayacak ama yine de umutluyum" dedi.

Dünya 1 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’de başlayan savaş süresince 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybederken ateşkes müzakerelerinde ise ilerleme kaydedilemiyor. Daha önce önümüzdeki pazartesi gününe kadar ateşkes imzalanabileceğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden geri adım attı. Yaptığı açıklamada Biden, Gazze’deki savaşta olası bir ateşkes anlaşmasına varılabileceğine dair şüphelerini dile getirdi.

ABD-Meksika sınırına yapacağı ziyaret öncesi gazetecilerin pazartesi gününe kadar hâlâ bir anlaşma bekleyip beklemediği sorusu üzerine “Umut sonsuza dek sürer. Bölgedeki yetkililerle telefonda görüştüm. Muhtemelen pazartesiye kadar olmayacak ama ateşkesten umutluyum” ifadelerini kullandı.

Biden dün sabah sattlerinde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Thani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile esir takası konusunu ve Gazze’deki genel durumu ele almak üzere ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Beyaz Saray, Biden ve diğer liderlerin Hamas’ın rehineleri serbest bırakması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ve bunun “Gazze’de en az altı haftalık bir süre boyunca acil ve kalıcı bir ateşkesle sonuçlanacağının” altını çizdiklerini söyledi. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bu uzun süreli sükunet döneminin nasıl daha kalıcı bir hale getirilebileceği konusunda görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca Gazze’ye insani yardımın artırılması planlarını ve esir takası anlaşması kapsamındaki ateşkesin bu çabalara nasıl daha fazla yardımcı olacağını ve yardımın Gazze’deki ihtiyaç sahibi sivillere ulaşmasını nasıl sağlayacağını görüştüler.”

Biden bu hafta başında New York’a yaptığı bir ziyaret sırasında gazetecilere “Ulusal güvenlik danışmanım bana ateşkese yakın olduğumuzu söyledi. Yakındır” diyerek pazartesi gününe kadar bir anlaşmaya varılacağını umduğunu söylemişti.

İki gün önce Beyaz Saray’da düzenlenen basın brifinginde beklentinin hala bu yönde olup olmadığı sorulan Biden’ın basın sekreteri Karine Jean-Pierre ise “bunu başarmak için gece gündüz çalıştıklarını” söyledi. Jean-Pierre olası bir anlaşmanın Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaştırılmasını ve aralarında Amerikalıların da bulunduğu Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılarak evlerine dönmelerinin sağlanmasını da içereceğini söyledi.

Öte yandan Katar bu hafta İsrail ve Hamas arasındaki müzakerelere aracılık etti ve Paris’te ABD, İsrail, Katar ve Mısırlı yetkililer arasında olası bir ateşkes hakkında görüşmeler yapıldı.

Yardım kuyruğunda bekleyen Gazzelilere saldırdılar

Gazze Şeridi’ndeki şiddet perşembe günü İsrail güçlerinin insani yardım kamyonlarını bekleyen kalabalığın üzerine ateş açmasıyla devam etti. Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı’nın Sözcüsü Dr. Eşref  El Kudra saldırı sonucu en az 100 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin de yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu ise olayı incelediğini söyledi. Bir İsrail hükümet kaynağı, insani yardım taşıyan kamyonların etrafının sarılması üzerine ordu birliklerinin “gerçek ateşle militanlara karşılık verdiğini” savundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) X hesabında yaptığı bir paylaşımda “Bu sabah insani yardım kamyonları Gazze’nin kuzeyine girdi, bölge sakinleri kamyonları kuşattı ve teslim edilen malzemeleri yağmaladı. Kamyonların bu kişileri ezmesi sonucunda onlarca Gazzeli öldü ve yaralandı” diyerek ordunun bölgeye saldırmadığını öne sürdü.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 30 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

İsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: Ölü sayısı 100'ü yaralı sayısı 700'ü aştıİsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: Ölü sayısı 100’ü yaralı sayısı 700’ü aştı

İsrail Lübnan'ı vurdu, Hizbullah komutanı Hüseyin Selami öldüİsrail Lübnan’ı vurdu, Hizbullah komutanı Hüseyin Selami öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.