Biden duyurdu: ABD Gazze’ye havadan yardım atacak

İsrail'in Gazze'ye saldırıları aralıksız sürerken eylemsizliğiyle tepki çeken ABD bölgeye havadan insani yardım atacak. Planı duyuran kişi ise ABD Başkanı Joe Biden.

Dünya 2 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybederken, en yakın müttefiki ABD ise izlediği sessiz kalma politikasından ötürü tepkilerin hedefinde. Washington yeterli sertlikte bir adım atmadığı için eleştirilirken Başkan Joe Biden Gazze’ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını açıkladı.

Bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırılabilmesi için İsrail ile yakın temasta olduklarını söyleyen Biden, Oval Ofis’te yaptığı açıklamada İsrail tarafından yardım beklerken vurularak öldürülen Gazzeli sivillerle ilgili olarak “Gazze’nin kuzeyinde (Filistinlilerin) insani yardıma ulaşmaya çalışırken yaşanan olay trajik ve korkutucu. Oradaki hayatların kaybı çok üzücü” dedi.

İtalya Başbakanı Georgia Meloni’yi Beyaz Saray’da kabulünde basın mensuplarına gündemi değerlendiren Biden, masum insanların yiyecek bulmak için çabalarken “savaşa yakalandığını” söyledi. Başkan “Onların yardıma ulaşmaya çalışırken karşılaştıkları durumu gördünüz. Daha fazlasını yapmalıyız ve ABD olarak yapacağız” diye konuştu.

Yeni gaf: Gazze yerine Ukrayna dedi

Biden “Önümüzdeki günlerde Ürdün’e katılarak Gazze’ye havadan insani yardımları atmaya başlayacağız” şeklinde konuştu. Gazze’ye havadan atacakları yardımla ilgili konuşmasında Biden’ın Gazze yerine yanlışlıkla üst üste iki kez “Ukrayna” demesi dikkati çekti.

İsrail ile Hamas arasında 6 haftaya varabilecek geçici bir ateşkes için de çok çabaladıklarını ifade eden Biden, bu dönemde rehinelerin serbest bırakılabileceğini ve Gazze’ye yeteri kadar insani yardımın girebileceğini kaydetti.

İsrail ile görüşmelerinde Gazze’ye denizden açılacak bir koridor üzerinden insani yardım ulaştırılması seçeneğini de görüştüklerini söyleyen ABD Başkanı, sınırda bekleyen yüzlerce insani yardım tırının geçişine İsrail tarafından izin verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti:

“Gazze’ye havadan yardım atmak kesinlikle yeterli değil. Söz konusu olan masum insanların ve çocukların hayatı.”

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

ABD'den ilk teyit: İsrail Gazze'de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdüABD’den ilk teyit: İsrail Gazze’de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdü

İsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: ABD, BMGK'nın tepki vermesine engel olduİsrail yemek kuyruğuna ateş açtı: ABD, BMGK’nın tepki vermesine engel oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.