Filistin yönetiminden işgal mesajına tepki: Bölge yanardağın eşiğinde

İsrail Filistin işgaline devam ederken dünyayı alarm konumuna getirecek açıklamalar yapmayı da sürdürüyor. Netanyahu'nun, Filistin yönetimini kabul etmeyeceğini ifade ettiği açıklamasına Ramallah sert çıkarken, ABD desteğin süreceğini belirtti.

Dünya 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ateşkesin sona ermesiyle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları yeniden başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hem “Filistin işgaline devam” dediği hem de bölgesel bir savaşı tetikleyecek dün akşamki açıklamaları kriz yarattı. Tüm dünya Ortadoğu’da büyük bir savaş endişesini taşırken, ABD’yi büyük bir çatışmanın içine çekmeye çalışan İsrail, dün akşamki basın toplantısıyla beraber gerilimin iyiden iyiye artabileceği mesajını tüm dünyaya yansıtmış oldu. İsrail Başbakanı’nın, “İsrail’in Ürdün Nehri’nin batısındaki bölgeyi tamamen kontrol etmesi gerektiğini” söylemesi ve İran ile doğrudan bir savaş içinde olduklarını belirtmesi üzerine hem ABD’den hem de Filistin yönetiminden açıklamalar geldi.

Filistin Yönetimi tüm bölgenin patlamaya hazır bir yanardağın eteklerinde olduğunu söylerken ABD ise daha “kısık” tonda bir tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında Netanyahu’nun açıklamalarını değerlendirdi, “İsrail’in uzun ve kısa vadeli sorunlarını Filistin devleti olmadan çözmenin hiçbir yolu bulunmadığını” söyledi. Bu sözlerin hemen ardından da Washington’un Tel Aviv’e desteğinin sürdüğünü belirtti. Miller şöyle konuştu: “İsrail’in kalıcı güvenliğini sağlayarak uzun vadeli sorunlarını çözmenin ve Gazze’yi yeniden inşa edip yönetimini kurarak güvenliğini sağlamanın, bir Filistin devleti kurmanın dışında yolu yok.” Miller, Netanyahu ile “doğrudan görüşmeler yapıldığını” ifade ederek, “İsrail’in kuruluşundan bu yana karşılaştığı zorluklarla başa çıkması için tarihi bir fırsat var ve ülkenin bu fırsatı değerlendireceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı. Bu sözlerin hemen ardından yaptığı destek açıklamasında Miller, “İsrail’e desteğimiz kuvvetli bir şekilde sürüyor. Ancak bu, iki ülke arasında hiçbir farklılık olmadığı ve olmayacağı anlamına gelmiyor” diye de ekledi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Sözcüsü Nebil Ebu Radine ise Netanyahu’nun açıklamalarına yüksek perdeden tepki gösterdi. Radine, “1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadıkça bölgede güvenlik ve istikrar olmayacak. İsrail işgal otoritelerinin Filistin halkına ve onların meşru haklarına karşı izlediği saldırgan politikalar sonucunda tüm bölge bir yanardağın eşiğindedir” dedi. Netanyahu’nun açıklamalarının bölgede tansiyonu yükseltmeyi hedeflediğini belirten sözcü, “Filistin halkının haklı davaları galip gelecektir ve onları kimse mağlup edemeyecek” ifadelerini kullandı.

Netanyahu neler söylemişti?

İsrail Başbakanı Netanyahu dün akşam kameraların karşısına geçerek gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Netanyahu açıklamalarında, Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu’da barış için öngördüğü, ABD’nin yanı sıra Avrupa Birliği’nden müttefiklerinin de desteklediği iki devletli çözümü reddederek Batı Şeria’da da İsrail işgalinin süreceğini ilan etti. İsrail Başbakanı, “Öngörülebilir gelecekteki herhangi bir düzenlemede, bir anlaşma olsun ya da olmasın, İsrail’in Ürdün Nehri’nin batısındaki bütün topraklarda güvenlik kontrolüne sahip olması gerektiğine açıklık getirmek istiyorum” demişti.

Netanyahu, İsrail’in neden İran’a doğrudan saldırmak yerine bölgedeki vekillerine saldırmakla yetindiğini soran bir başka muhabire ise “İran’a saldırmadığımızı kim söylüyor? Biz İran’a doğrudan saldırıyoruz” cevabını vermişti.

Netanyahu 'işgale devam' dedi, erken seçim sesleri yükseldiNetanyahu ‘işgale devam’ dedi, erken seçim sesleri yükseldi

Netanyahu ne demek istiyor: İran'a doğrudan saldırıyoruzNetanyahu ne demek istiyor: İran’a doğrudan saldırıyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.