Erteleme İsrail halkına yetmedi: 450 bin kişi meydanlarda

İsrail'de yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlayacak yargı reformunun meclis tatilden dönene kadar ertelenmesi, halkın öfkesini dindiremedi. İsrailliler, protestolarda 14'üncü haftaya girerken yargı reformunun tamamen durdurulmasını istiyor.

Dünya 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsrail polisi, protestoculara tazyikli su ile müdahale etti. Fotoğraf: AA

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlayacak yargı reformunu görüşmeye ara vermesi halkın öfkesini dindirmeye yetmedi. İsrailliler başta Tel Aviv olmak üzere Batı Kudüs, Hayfa, Ra’anana ve Netanya gibi pek çok kentte sokaklara dökülerek, reform yasasının tamamen durdurulmasını talep etti.

Ülke çapındaki protestoları organize eden gruplardan ‘Şemsiye Hareketi’, eylemlere 450 binden fazla kişinin katıldığını, bunlardan 250 binini Tel Aviv’deki vatandaşların oluşturduğunu açıkladı. Göstericiler yolları kapatırken, polis de kalabalığı dağıtmak için atlı birlikler ve tazyikli su kullandı. Bu esnada 19 protestocunun da gözaltına alındığı öğrenildi.

Tel Aviv’de Hükümet Kompleksi’nin önünde toplanan on binlerce protestocu, ‘Suç Bakanı’ yazılı dev pankartlar açtı. Meydana kurulan kürsüde ülkenin önde gelen siyasetçi, sanatçı ve iş insanları demokrasi yanlısı konuşmalar yaptı. Gösterilerde en dikkat çekici hususlardan biri ise taşınan ABD bayrakları ve yasa tasarısını eleştiren ABD başkanına atfen ‘Teşekkürler Biden’ yazılı dövizler oldu.

Protestolar sırasında bazı göstericiler, ‘Teşekkürler Biden’ yazılı pankartlar taşıdı. Fotoğraf: AA

Zira Biden, hafta başında yaptığı açıklamada ‘İsrail hükümetinin yargı reformuyla yanlış bir yola girdiğini ve bir an önce bu hatadan dönmesi gerektiğini’ ifade etmiş, Netanyahu ise Biden’ın çağrısına, ‘Herkes kendi işine baksın’ minvalinde bir yanıt vermişti. Ayrıca aşırı sağcı kesim, devam eden protestolarda ABD’nin parmağı olduğunu ima ediyor.

Biden’ın Netanyahu’ya ‘Reformdan vazgeç’ çağrısı olumsuz yanıt buldu

Ne olmuştu?

İsrail’de 13 haftadır devam eden protestolarda, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, Netanyahu’nun haberi olmadan bir televizyon kanalında düzenlemenin durdurulmasına yönelik dile getirdiği sözler nedeniyle görevden alınması bardağı taşıran son damla olmuştu. Yüz binlerce kişi sokağa dökülmüş, koalisyon hükümeti içinden de düzenlemenin durdurulmasına yönelik sesler yükselmeye başlamıştı. Baskılara daha fazla dayanamayan Netanyahu, yargı reformuna yönelik çalışmaları meclisin tatilden döneceği zamana ertelemek zorunda kalmıştı.

Yargı reformunun bu kadar tepki toplamasının sebebi, yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlaması ve koalisyon hükümetine daha geniş yetkiler sunması. Halk ayrıca hakkında üç ayrı suçlamadan soruşturma açılan Netanyahu’nun, bu yargı reformu aracılığıyla alabileceği cezalardan kaçmayı amaçladığını düşünüyor.

İsrail’de geceyarısı onaylanan yargı düzenlemesi: Halk sokağa döküldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.