İsrail Sinvar’ın ‘saklandığı yer’i vurdu, Biden İsrail’e silah satmak için yine kongreyi baypas etti

Tüm dünya 2024'ü karşılamaya hazırlanırken Gazze bombardımana tutulmaya devam ediyor. İsrail Hamas'ın Gazze'deki lideri Sinvar'ın saklandığı yeri vurduğunu söylerken Biden yönetimi 47.5 milyon dolarlık mühimmat satışı için kongreye yine çalım attı.

Dünya 31 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Hamas'ın Gazze'deki üst düzey lideri Yahya Sinvar.

Dünya yeni yıla yeni umutlarla girmeye hazırlanırken Gazze’deki işgal umutları enkaz altında bırakmaya devam ediyor. Gazze Sağlık Bakanlığı cumartesi günü İsrail’in hava saldırılarında 165 kişinin öldüğünü duyurdu. Savaşın başından bu yana ölü sayısı ise 21 bin 600’ü aştı.

Bulunan tünel. Fotoğraf: İsrail ordusu

İsrail ordusu cuma günü 7 Ekim saldırılarının ardındaki beyin ve İsrail ordusunun aradığı Hamas liderleri listesinin başında gelen Yahya Sinvar’ın Gazze’nin kuzeyinde saklandığı yeri vurduğunu duyurdu. Ordu daha önce Sinvar’ın Han Yunus’taki evini vurmuştu, bu seferki binayı Sinvar’ın saklanmak için kullandığını ve askerlerin dairenin altında tünel bulduğunu söyledi. Ancak Sinvar’ın saldırı sırasında binada olmadığı düşünülüyor.

Cuma günü vurulan binanın altındaki tünelin Hamas’ın üst düzey yetkililerine hareket alanı sağlayan bir ağın parçası olduğu ileri sürülüyor. Karargâhın yerin yaklaşık 20 metre altında olduğu, diğer tünellerden daha derin olduğu söyleniyor. Havalandırma ve elektrik düzeneği olan ve kanalizasyon hatlarına bağlı tünel yaklaşık 250 metre uzunluğunda başka bir tünele açılıyor. Ordu bu tünelde ibadet ve dinlenme amaçlı odalar olduğunu, uzun bir süre saklanmak için stok yapıldığını belirtiyor.

İsrail aralarında çok sayıda komutanın da olduğu binlerce Hamas savaşçısını öldürdüğünü, ancak Sinvar’ın yerini tespit edemediğini söylüyor. Öyle ki İsrail’in Sinvar’ın yerini söyleyeceklere 400 bin dolar ödül vaat ediyor.

Hamas’ın kurucularından olan Sinvar 1988’de İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen dört Filistinliyi öldürme suçundan 1988’de tutuklanıp onlarca yıl hapishanede kalmıştı. Müebbet hapis cezası almasına rağmen Hamas’ın kaçırdığı İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında hapishaneden çıkarılan 1026 Filistinliden biri olarak 2011 yılında serbest bırakılmıştı. Sinvar serbest kaldıktan sonra diğer Filistinli mahkumları özgürlüğüne kavuşturmak için çalışıyordu.

İsrail ordusu şimdiye kadar en az 1500 tünel şaftını yıktığını söylese de uzmanlar yeraltındaki altyapının büyük ölçüde sağlam olduğunu söylüyor.

Biden bir kez daha kongreyi baypas etti

Savaşın ağır bilançosu karşısında uluslararası toplumun tepkileri ve sabırsızlığı büyürken Biden yönetimi tepkilerin tam tersi yönde ilerlemeye devam ediyor. Zira ABD Kongresi cuma günü İsrail’e silah satışının sorgulanmaması için ikinci kez baypas edildi.

Beyaz Saray Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’e 147.5 milyon dolarlık topçu mühimmatı ve teçhizat satışını onayladığını söyledi. ABD’den başka bir ülkeye silah satışının gerçekleşebilmesi için normal şartlarda hem Temsilciler Meclisi hem de Senato onayı gerekiyor. Nitekim Biden hükümeti Türkiye’ye F-16 vermeyi “çok istediklerini,” ancak önce kongre onayı gerektiğini söylüyor. Halbuki Ortadoğu’daki savaş başladığından beri Biden yönetimi İsrail’e gönderilecek mühimmat için ikinci kez kongreyi ekarte ediyor. Daha önce de kongre yine bu ay İsrail’e yaklaşık 13 bin adet tank mühimmatı gönderilmesi için baypas edilmişti.

Pentagon Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail’e “acil satış yapılmasını gerektiren bir durum olduğuna dair kongreye ayrıntılı gerekçesini sunduğunu” açıkladı ve “ABD İsrail’in güvenliğine değer vermektedir, İsrail’in savunma kabiliyetinin güçlü ve hazır olmasına yardım etmek ABD’nin ulusal çıkarları için hayati önem taşımaktadır. Uluslararası hukuka uygun mühimmat kullanımı tüm ülkelerin hakkıdır” dedi.

Hamas ise cumartesi günü ABD’nin İsrail’e mühimmat sağlamasının “Amerikan yönetiminin işlenen savaş suçlarına tam destek verdiğinin açık kanıtı” olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pek çok ülkeden gelen ateşkes çağrılarına rağmen savaşın ilerleyen günlerde “daha da derinleşeceğini” ileri sürdü. Cumartesi günü basın toplantısında konuşan Netanyahu İsrail’in zafere ulaşana kadar operasyonunu durdurmayacağını bir kez daha vurguladı, “savaşın aylarca devam edeceğini” söyledi.

Filistin medyasına göre İsrail cumartesi günü özellikle Gazze’nin orta ve güney kesimlerini vurdu. İsrail savaşın başında bölgenin kuzeyindeki Gazzelileri orta ve güney kesimlerde toplanmaya zorlamıştı.

Operasyon odasından işgal planına Filistin: Gazze'yi 2024'te ne bekliyor?Operasyon odasından işgal planına Filistin: Gazze’yi 2024’te ne bekliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.