Bu mouse Steve Jobs’a ilham olmuştu: 3,9 milyon liraya satıldı

Steve Jobs'un tasarımlarına ilham veren ABD'li mucit Douglas Engelbart'ın tasarımı mouse, 3,9 milyon liraya satıldı.

Bilim Teknoloji 22 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Steve Jobs, 1968 üretimi bu mousetan çok etkilenmişti.

Geliştirdiği Apple ürünleriyle kullanıcı deneyiminde devrim yaratan Steve Jobs’a ilham olan ürünlerden biri astronomik bir fiyata satıldı.

Amerikalı mucit Douglas Engelbart’ın tasarımı olan bir mouse, 178 bin 936 dolara alıcı bulurken, Boston’daki RR müzayede şirketinin satışa çıkardığı mouse ve komut cihazının satışından 14 bin 680 dolar bekleniyordu. Satış bunun 12 katından fazla olarak gerçekleşti.

Steve Jobs, ilk Apple mouseunda üç tuşlu bu mousedan esinlenmişti.

Hikâye 1968’e uzanıyor. Engelbart, bu fareyi 1968’de San Francisco’da düzenlediği bir konferansta Tanıtımların Anası olarak anılan bir toplantıda tanıtmıştı. ABD’li mucitin fikirleri ilgi görse de ana akım olması 10 yıl sonrasına kalmıştı. 1970’lerde Xerox PARC’a katılan Engelbart, çalışmalarını burada sürdürürken, 1979’da Steve Jobs’un şirkete yaptığı ziyarette çok etkilendiği mouseu kullanmak için izin istedi. 40 bin dolara Engelbart’ın mouseunun patentini aldı ve kafasındaki tasarım için başka bir firmayla anlaştı.

Apple’ın toplu mouse olarak tasarladığı ürün, ilk kez 1983’te piyasaya çıktı. 1984’te daha ucuz model olan Macintosh’un piyasaya sürülmesiyle popülerleşti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.