Çin, 2024’te yeni keşif aracını Ay’a yollayacak: Hedef Aitken Çanağı
Hindistan'ın medarı iftiharı Chandrayaan-3, Ay'ın güney kutbuna inişinden kısa bir süre sonra keşiflere başladı. Hatta uzay aracı ilginç bir keşif bularak, Ay'ın karanlık yüzündeki toprakta sülfür buldu.
Hindistan’ın Chandrayaan-3 uzay aracı 23 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna inen ilk araç oldu ve daha önce keşfedilmemiş bu bölgeyi keşfetmek için hiç vakit kaybetmeden işe koyuldu.
Chandrayaan-3’ü oluşturan araçlardan biri olan Pragyan, Ay’ın güney kutbundaki toprakta sülfür izlerine rastladı. Lazer Etkileşimli Plazma Spektroskopisi (LIBS) denilen bu cihaz, incelemelerini Ay yüzeyini kelimenin tam anlamıyla yok ederek gerçekleştiriyor.
LIBS, bir maddeyi incelemek için lazer ışınları gönderiyor ve maddeyi hızla buharlaştırarak plazma haline getiriyor. Daha sonra bu plazmadan yayılan ışığı yakalayan cihaz, içinde hangi elementlerin bulunduğunu ayırt etmek için dalga boylarını analiz ediyor.
İşte LIBS lazerini Ay’ın güney kutbundaki toprağa çevirerek bu işlemi uyguladı ve beklenildiği gibi alüminyum, kalsiyum, krom, demir, manganez, oksijen, titanyum ve silikon karışımı buldu, ancak bunlara ek olarak sülfür de tespit etti.
Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) tarafından yapılan açıklamaya göre Ay’ın güney kutbu üzerinden şimdiye kadar geçen hiçbir uzay aracı sülfür tespit edememişti ki zaten bunu yapabilecek imkanlara da sahip değillerdi.
Chandrayaan-3 böyle ilginç keşifler yapmaya devam ederek, gelecekte Artemis 3 gibi mürettebatlı Ay görevlerine öncülük edebilir. Ay’ın güney kutbu tarafı, buz halinde su bulunması ihtimalinden dolayı kalıcı insan kolonileri oluşturma bakımından cazip bir yer olarak görülüyor. Böylelikle hem Ay keşfine çıkan bilim insanları hem de gelecekteki koloniler, Dünya’dan gönderilen suya bağımlı olmak yerine tüketmek ve hatta yakıt olarak kullanmak için Ay’ın bu karanlık yüzünden faydalanabilecekler.
Ayrıca güney kutbu bölgesinin kimyasal yapısını daha detaylı öğrenirsek gelecekteki Ay gezginlerinin Dünya’dan getirmelerine gerek kalmayacak başka eşyaları da belirlemeleri ve böylelikle alandan tasarruf etmelerini sağlayabilir. Örneğin bilim insanları yapı malzemeleri, güneş pilleri ve bataryalar gibi konularda sülfür kullanabilir.