Yapay zeka Harvard’a girebildi mi: ChatGPT’nin başvuru mektubunu uzmanı değerlendirdi

ChatGPT'nin yazdığı başvuru mektubu Harvard Üniversitesi'ne giriş kapılarını açar mı? The Washington Post bu soruya cevap aradı, ChatGPT'nin yazdığı başvuru mektupları uzmanını tatmin etmedi.

Bilim Teknoloji 4 Mart 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Yapay zeka temelli sohbet botu ChatGPT’nin hayatımıza girmesi eğitimcilerin endişelerini de beraberinde getirdi. Peki ChatGPT’nin yazdığı başvuru mektubu Harvard Üniversitesi’ne giriş kapılarını açar mı?

Yapay zeka aracı ChatGPT başta mesafeli yaklaşanların bile kalbini kazanmayı başardı. Kullanım ve erişim kolaylığıysa eğitimcileri endişelendirdi: Öğrenciler ödevlerini ChatGPT’ye yazdırır mı? Peki kabul alması çok zor olan dünyanın en prestijli üniversitelerine başvuru mektubu yazabilir mi bu? Bu mektupla danışmanları kandırıp kabul alabilir mi?

Washington Post bu sorunun yanıtını aradı. Bunun için sohbet robotlarına komut yazma uzmanından ChatGPT’ye üniversite başvuru mektubu yazdırmasını istedi. Bir mektup genel başvurular, bir mektup da dünyanın en prestijli üniversitelerinden ABD’deki Harvard Üniversitesi için yazıldı.

Mektuplar Harvard Üniversitesi dahil ‘Ivy lig’ diye adlandırılan üniversitelere başvuruları değerlendiren eski danışman Adam Nguyen’e sunuldu. Daha sağlıklı bir değerlendirme için danışmana Harvard son sınıf öğrencisi, gazetede stajyer olarak görevli gencin üniversiteye giriş başvurusunda kullandığı mektup da verildi.

Nguyen’den mektupları değerlendirmesi ve hangilerini yapay zekanın yazdığını bulması istendi. Yapay zeka açısından başta her şey yolunda gidiyordu. Nguyen ChatGPT’nin yazdığı mektuplardan etkilenmişti. Dilbilgisi hatası barındırmayan okunabilir metinlerdi. Ancak bu mektupları üniversiteye başvurunun bir parçası olarak değerlendiriyor olsaydı okumayı bırakacağını söylüyor Nguyen: “O kadar vasat mektuplar ki adayın kabul şansını artırmaz, aksine azaltabilir.”

Nguyen, ChatGPT’nin Harvard başvurusu için yazdığı mektubu (tırnak içindeki ifadeler) değerlendirdi. Notlarına bakılırsa sohbet botu sadece bir konuda başarılı görünüyor.

  • “Açılış cümlesi iyi. Merak unsuru var.” (ChatGPT insan gibi yazmayı taklit etmekte bazı açılardan başarılı) ➕
  • “Muğlak ifadeler var.” (Spesifik olma konusunda başarısız) ➖
  • “Anlattığı hikaye aniden kesiliyor. (Düşünceleri tamamlamak konusunda başarısız) ➖
  • “Mektubun yarısına geldiğimde artık sinir bozucu olmaya başlıyor. Önemli bir konudan diğer önemli bir konuya atlayıp duruyor.” (ChatGPT çoğunlukla rastgele üslupla yazıyor)➖
  • “Rastgele! Ne alakası var” (Uyumsuz detaylar ekliyor) ➖
  • “Başvuruyu destekleyecek bir şey değil, yer israfı” (Orijinal değil) ➖

Sonuç olarak ChatGPT’nin üniversite başvuru mektubu yazmada faydalı olamayacağını söylüyor Nguyen: “Başvuru sürecini değerlendiren sorumlular yapay zekayla üretilmiş metinleri saptayan araçlar kullanıyor bir kere. Ama daha önemlisi başvuru mektuplarının kendine özgü yazma şekilleri olur. Öğrencilerin hayatını yansıtması gerekir,  öğrencilerin mektuplarını deneyimlerinin neden benzersiz olduğunu gösterecek şekilde işlemesi gerekir. ChatGPT o seviyede değil.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.