Çin’in Ay aracı Chang’e-6’nın heybesinde gizemli bir misafir var

Çin Ay'ın karanlık yüzeyinden numune toplayıp bunu Dünya'yı getirecek ilk ülke olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor. Böyle ciddi bir görevi üstlenmiş Chang'e-6'nın heybesinde bir de mini gezgin var.

Bilim Teknoloji 10 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İşaretli yerde gezgin görünüyor. Fotoğraf: CAST

Çin’in Ulusal Uzay Ajansı daha önce kimsenin yapmadığı bir şey deneyecek: Ay’ın uzak yüzünden numune toplayarak Dünya’ya getirmeye çalışacak. İddialı Chang’e-6 görevi şu anda Ay’ın yörüngesinde dönerek enerji topluyor, heybesi numuneleri toplayacağı aparatlarının yanı sıra bilimsel yüklerle dolu. Ama taşıdıklarından yalnızca biri önceden bildirilmedi, sadece bir fotoğrafta görüldü. İşte o, iniş aracına bağlanmış bir gezgin.

Ay’ın uzak yüzüne şimdiye kadar iniş yapan tek uzay aracı Chang’e 4’tü ve o da Yutu-2 adında bir gezgin taşıyordu. SpaceNews’ten Andrew Jones fırlatmadan önce iniş aracının fotoğraflarındaki mini gezgine dikkat çekmişti. Fotoğrafı çok dikkatli incelemezseniz ilk baktığınızda gözünüze çarpmayabilir. Çin mini gezgini hangi amaçlarla Ay’ın karanlık yüzüne gönderiyor resmi bir açıklaması yok.

Fırlatmadan birkaç gün sonra Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Şanghay Seramik Enstitüsü’nden (SIC) yapılan bir paylaşımda gezginden biraz bahsetti, Ay’a küçük bir kızılötesi spektrometre cihazı götürmeyi amaçladığını söyledi. Bu cihaz Ay kayalarının yapısının yanı sıra suyun olup olmadığını incelemek için kullanılabilir.

Bunun Chang’e-6’nın geri getirilme görevini tamamlamak için mi kullanılacağı yoksa ayrı bir bilimsel hedefi olup olmadığı belirsiz. Hedefinin ne olduğunu öğrenebilirsek ancak Chang’e-6 Ay’a indiğinde göreceğiz. Ay’ın uzak tarafı 14 gün boyunca geceyi yaşayacağı için Chang’e-6 bir süre daha havada bekleyecek. Apollo 13 Mayıs Pazartesi günü gün batımını görecek. Kraterde şafak 25 Mayıs’ta sökecek. Dolayısıyla inişin bu ayın sonunda ya da haziran başında gerçekleşmesi bekleniyor.

Aracın inişi için belirlenen bölge Aitken Havzası içindeki Apollo krateri. Buranın altında dört milyar yıl önce Dünya ile çarpışan uzay taşının bir parçası olabilecek yapıların olduğu tahmin ediliyor.

Çin’in Ay’dan numune toplama hedefi Japonya, ABD ve Hindistan’ın son zamanlarda Ay’a yumuşak iniş yaptığı bir döneme geldi. Bu üç ülke de yumuşak inişte başarılı olsa da ABD çalışma yapamadı, Japonya bugüne kadar sürpriz bir şekilde hayatta kalmayı başarsa da çok ters bir şekilde iniş yaptı. Aralarında bir tek düşük bütçeli Chandrayaan-3 eli yüzü düzgün bir şekilde iniş yapıp araştırma yapabildi. Bu da Ay’a yumuşak inişin o kadar kolay olmadığını gösteriyor. Öte yandan Çin bu ülkeler arasında son 10 yılda üç kez uzay aracını yumuşak iniş yaptırmasıyla ayrılıyor.

10'ca bilim arasından: Bu hafta uzay hareketli! ABD ve Çin neyi hedefliyor?10’ca bilim arasından: Bu hafta uzay hareketli! ABD ve Çin neyi hedefliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.