Skandala koştular! Ve ‘tavşan atletler’ rekortmeni geçti

Beijing Yarı Maratonu'nu Çinli rekortmen He Jie kazanırken üç Afrikalı atletin bilerek geride kalması atletizm dünyasını karıştırdı. Hem sponsor, hem Çinli yönetim konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Spor 17 Nisan 2024

Tavşan atletler, yarışı hızlandırmak için orta ya da uzun mesafe koşulan yarışların ilk veya son kısımlarına liderlik etmekle görevli koşuculardır. Sıklıkla rekor denemelerinde görevlendirilirler. Bazı sporcular bu işi profesyonel olarak da yapıyor. Ancak 14 Nisan’daki Beijing Yarı Maratonu’nda tavşan atletlerin nefesi güçlü çıkınca olan oldu.

21 kilometrelik yarışın son bölümüne Çinli He Jie, Etiyopyalı Dejene Hailu Bikila, Kenyalı atletler Robert Keter ile Willy Mnangat birlikte girdi. Son metrelerde garip bir olay yaşandı. Willy Mnangat önüne geçmesi için Çinli He Jie’ye eliyle işaret etti. Üç Afrikalı sporcu bitiş çizgisine kadar He Jie’nin arkasında kaldı. Çinli atlet 1:03.44’lük derecesiyle Afrikalı koşucuların önünde yarışı tamamladı.

Rekor kırdırmak için işe alınmışlar

Mnangat üç Afrikalı koşucunun yanı sıra yarışı bitiremeyen dördüncünün He’yi Beijing Yarı Maraton rekoruna ulaştırmak için işe alındığını söyledi. Buna rağmen 2023 Asya Oyunları’nda maratonda ülke rekorunu kırarak altın madalya kazanan Çinli He Jie hedefin 1 dakika 11 saniye gerisinde kaldı. Ayrıca bir sorun vardı. Normalde tavşan atletlerin formalarında isim yerine ‘Pacer’ (tempo koşucusu) yazıyor. Ancak Afrikalı atletlerin üzerinde böyle bir ifade yoktu. Kenyalı sporcu Mnangat BBC’ye bu konuda şunları söyledi: “Neden adımı göğsüme yazdıklarını bilmiyorum. Benim işim tempoyu ayarlamak ve adamın kazanmasına yardımcı olmaktı ama ne yazık ki ulusal rekoru kırma hedefine ulaşamadı.”

Olimpiyata 100 gün kala 55 Türk sporcu Paris biletini aldıOlimpiyata 100 gün kala 55 Türk sporcu Paris biletini aldı

Ancak bu açıklamalar yeterli gelmedi. Beijing Yarı Maraton Koşusu’nun organizatörü Çinli spor şirketi ‘Xstep’ soruşturma başlatıldığını ve en kısa sürede kamuoyunu bilgilendireceklerini duyurdu. Bejing Spor Bürosu da konuyla ilgili inceleme sürdürüyor. Çok sayıda Çinli internet kullanıcısı Afrikalı koşucuların Çinli atlet He’nin kazanmasını sağladığını iddia ederek olayın soruşturulmasını destekledi. Bazı Çinli sosyal medya kullanıcıları bu durumu ‘utanç verici’ olarak yorumladı. Dünya Atletizm Birliği’nden (World Athletics) CNN’e yapılan açıklamada sporun dürüstlüğünün en önemli öncelikleri olduğu vurgulandı. Açıklamada “Beijing Yarı Maratonu’ndaki görüntülerinin farkındayız ve şu anda ilgili yerel yetkililer tarafından bir soruşturma yürütüldüğünü biliyoruz. Bu soruşturma devam ederken daha fazla yorumda bulunamayız” dendi.

Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu heyecanına günler kaldı...Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu heyecanına günler kaldı…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.