Dünyayı 6 büyüklüğünde manyetik dalgalar kuşattı

Güneş’ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetosferiyle etkileşime girmesiyle jeomanyetik endeks 6 seviyesine yükseldi. Uzmanlar önümüzdeki 48 saat boyunca etkisini sürdürecek bu "güçlü" fırtına için dikkatli olun çağrısı yaptı.

Bilim Teknoloji 6 Mart 2026

Uzay hava durumu uzmanları, mart ayının ilk haftasında Dünya’nın güçlü bir jeomanyetik fırtına dalgasının etkisi altına gireceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle 6-7 Mart tarihlerinde en yüksek seviyeye ulaşması beklenen fırtınanın, hem teknolojik sistemler hem de insan sağlığı üzerinde etkili olması öngörülüyor.

Güneş’teki patlamalar ve koronal kütle atımları sonucu uzaya savrulan yüklü parçacıklar, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmeye başladı. 5 Mart Perşembe günü itibarıyla 4 puan seviyesinde seyreden manyetik hareketliliğin önümüzdeki 48 saat içinde şiddetini artıracağı bildirildi.

6 Mart Cuma günü jeomanyetik endeksin 6 puanlık “güçlü” seviyeye ulaşması ve  7 Mart Cumartesi günü aktivitenin 5 puan seviyesinde kalarak etkisini sürdürmesi bekeniyor. Uzmanlar bu yoğunluktaki fırtınaların yüksek enlemlerdeki enerji nakil hatlarında teknik aksamalara ve yüksek frekanslı radyo haberleşmesinde geçici kesintilere yol açabileceğini belirtti.

Tıbbi uzmanlar jeomanyetik aktivite artışının özellikle belirli risk grupları üstünde fizyolojik etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve uyku bozukluğu olan bireylerin bu süreçte daha temkinli olması önerildi.

Fırtınanın etkili olduğu günlerde görülebilecek olası semptomlar şunlar: Kan basıncında ani dalgalanmalar, şiddetli baş ağrısı ve aşırı yorgunluk, uyku düzensizliği ve artan sinirlilik hali.

Uzmanlar sürecin sağlıklı atlatılması için ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmasını, yeterli sıvı tüketimine özen gösterilmesini ve kafein tüketiminin sınırlandırılmasını tavsiye etti. Manyetik aktivitenin yarından itibaren kademeli olarak düşüşe geçmesi beklenirken güneş dinamizminin devam ettiği Mart ayı boyunca yeni patlamaların yaşanabileceği vurgulandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.