Elon Musk geri adım attı, OpenAI ile hukuk savaşı başlamadan bitti

ABD'li milyarder Elon Musk, OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a karşı "kuruluş sözleşmesine uymadığı" gerekçesiyle açtığı davayı geri çekti. Böylece iki kurucu ortak arasında aylardır süren hukuk savaşı sona erdi.

Bilim Teknoloji 13 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Solda Elon Musk, sağda Sam Altman. Fotoğraf: Shutterstock (her ikisi de)

Dünyanın en popüler yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI 2015 yılında yapay zekanın tek bir teknoloji şirketinin tekelinde olmaması saikiyle kuruldu. Kurucuları arasında ABD’li milyarder Elon Musk, mevcut CEO Sam Altman, şirketten yeni ayrılan baş yapay zeka bilimcisi Ilya Sutskever vardı. Musk 2018 yılında çıkan güç savaşını kaybederek şirketten ayrıldı. Ama bugüne kadar şirketin politikalarını eleştirmeye devam etti. Son olarak eleştirilerini mahkemeye taşıdı. Aylardır devam eden dava Musk’ın geri adım atmasıyla sonuçlandı. 

Şubat ayında açılan davada OpenAI’ın gelişmiş yapay zeka teknolojisini kendisine yatırım yapan şirketlere peşkeş çekerek en baştaki kuruluş amacını terk ettiği söylendi. OpenAI kurulduğunda kâr amacı gütmeyen bir şirket olsa da şu an hem Microsoft hem de Apple ile anlaşması var. Ayrıca yapay zeka çalışmalarında bir gün ortalama insan zekasına sahip yapay genel zekaya ulaşabilirse ya bunun açık kaynak kodunu paylaşacağını ya da tehlikeleri düşünerek bulgularını ortadan kaldıracağını taahhüt etmişti.

Musk’a göre OpenAI araştırmalarda çoktan o noktaya gelse de ketum davranarak çalışmalarının açık kaynak kodunu paylaşmadığı gibi kâr amacı güden şirketlere teknolojisini satıyor. Açılan davanın jüri yargılamasından geçmesi ve hem Altman’ın hem de şirketin bir diğer kurucu ortağı Greg Brockman’ın bu projeden elde ettikleri her kârı geri ödemesi talep edilmişti.

Ancak OpenAI Musk’ın iddialarını “tutarsız” ve “anlamsız” olarak niteleyerek böyle bir davanın açılmaması gerektiğini savundu. Şirket bunu söylerken OpenAI’ın ilk zamanlarından kalma maillerin bir kısmını kanıt olarak sunduğu bir blog yazısı bile yayınladı. Mailler Musk’ın yapay zeka çalışmalarını destekleyecek bilgi işlem kaynaklarının finanse edilebilmesi için şirketin büyük meblağlar kazanması gerektiğini kabul ettiğini gösteriyordu. Halbuki açılan davada OpenAI’ın haksız bir şekilde kâr peşinde koştuğu iddiaları öne çıkıyordu.

Musk’ın avukatları neden davayı düşürme talebinde bulunduklarını belirtmedi. OpenAI’ın davanın düşürülmesi talebiyle ilgili olarak görülecek duruşma Musk davadan geri adım atmasıydı dün görülecekti. ABD’li milyarderin OpenAI’ya kininin geçtiği söylenemez. Zira Apple’ın hafta başındaki etkinlikte OpenAI ile işbirliği yapacaklarını duyurması üzerine Musk, Apple’a rest çekerek böyle bir işbirliği halinde hiçbir şirketinde Apple kullanılmasına izin vermeyeceğinin altını çizdi.

ABD’li milyarder davasını geri çekmeseydi geleceğe emsal oluşturacak bir davayı izleyebilirdik. Yapay genel zekaya her ne kadar ortalama bir insan beyni desek de bunun ölçeğinin ne olacağını henüz bilim insanları da oturtmuş değil. Örneğin Musk’a göre OpenAI çoktan yapay genel zeka düzeyine geldi ama yapay zeka girişimine göre hâlâ gidecek yolları var.

OpenAI sessizliğini bozdu: Meğer Elon Musk şirketi Tesla'ya katmak istemişOpenAI sessizliğini bozdu: Meğer Elon Musk şirketi Tesla’ya katmak istemiş

GPT-4o sonrası masadan bir kişi eksildi: Baş bilim insanı Ilya Sutskever OpenAI'dan ayrılıyorGPT-4o sonrası masadan bir kişi eksildi: Baş bilim insanı Ilya Sutskever OpenAI’dan ayrılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.