Yapay zeka Microsoft’u 3 trilyon dolarlık şirket yaptı

ABD'li teknoloji devi Microsoft yapay zekaya yaptığı yatırımın da etkisiyle, 3 trilyon doları aşan piyasa değeriyle Apple'ın tahtına oturdu. Soru şu: Yapay zeka teknoloji dünyasında yeni bir nöbet değişimini mi başlatacak?

Bilim Teknoloji 28 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
OpenAI'ye yatırım yapan Microsoft, Alphabet ve Meta'nın önünde ve yapay zekada yazılım lideri olmak için büyük bir şansa sahip.

Bu yıl New York Borsasında Microsoft rüzgarı esiyor. Bir yılda hisseleri yüzde 68’in üzerinde değer kazanan Microsoft’un hisse değeri, geçen hafta perşembe yüzde 1’in üzerinde artarak 404,78 dolara kadar yükseldi, cuma gününü ise 403,93 dolardan kapattı. Böylece Microsoft, 3,01 trilyon dolarlık piyasa değeriyle 2,98 trilyon dolarla haftayı kapatan Apple’ı geçmeyi başardı. 1 milyar dolarlık piyasa değerine 1986’da ulaşan Microsoft, bu ayın başında yine kısa süreliğine Apple’ı geride bırakmıştı. Analistler, Microsoft’un üretken yapay zekayla ilgili konumunun daha da güçlendiğini, şirketin 30 Ocak’ta açıklanacak bilançosunun yatırımcıların odağında olduğunu söylüyor.

Apple ve Microsoft arasındaki 'en değerli şirket' yarışı kızıştıApple ve Microsoft arasındaki ‘en değerli şirket’ yarışı kızıştı

Başarının anahtarı OpenAI ortaklığı

Microsoft’un başarısı, İcra Kurulu Başkanı Satya Nadella’nın akıllı bahisleri sayesinde geldi. Nadella’nın son yıllarda oynadığı en büyük kumarlardan biri henüz denenmemiş, kâr amacı gütmeyen bir startup olan yapay zeka öncüsü OpenAI ile ortaklık kurmak ve teknolojisini hızla Microsoft’un en çok satan ürünlerine katmak oldu. Bu hamle Microsoft’u, birçok kişinin teknoloji endüstrisini yeniden düzenleyeceğine inandığı, gelişmekte olan bir yapay zeka alanında aktif bir lider haline getirdi.

Microsoft hisselerine sahip olan Synovus Trust portföy yöneticisi Daniel Morgan, OpenAI ilişkisi nedeniyle “Microsoft bana göre Alphabet ve Meta’nın önünde ve yapay zekada yazılım lideri olmak için büyük bir şansa sahip” diyor.

Microsoft’un yapay zeka heyecanıyla yükselişi, teknoloji dünyasında bir nöbet değişimine işaret ediyor olabilir. Zira Apple zirveyi yeniden ele geçirmişti, ancak Microsoft yeniden onu tekrar geçti. Apple hisseleri, şirketin satışları ve yapay zeka yarışındaki konumuyla ilgili endişeler nedeniyle bu yıl şimdiye kadar diğer teknoloji devlerinden daha düşük performans gösterdi.

Yapay zeka patlaması, Kasım 2022’de Silikon Vadisi’ndeki kâr amacı gütmeyen girişim OpenAI tarafından inşa edilen ve şiir yazmak, e-posta oluşturmak ve bilgisayar kodu üretmek için “büyük dil modelleri” kullanan bir sohbet robotu olan ChatGPT’nin piyasaya sürülmesiyle gayri resmi olarak başladı.

Microsoft otuz yıl sonra ilk kez klavyesine ekleme yaptı: Tek tuşla yapay zekaMicrosoft otuz yıl sonra ilk kez klavyesine ekleme yaptı: Tek tuşla yapay zeka

Microsoft, bugün OpenAI’nin en büyük yatırımcısı durumunda. Son 5 yıl içinde OpenAI’ye 13 milyar dolar yatırım yaptı. Bu ilişki aynı zamanda Microsoft’a OpenAI’nin eğitilen ve şirketin bulut bilişim hizmeti Azure’da barındırılan en son modellerine erken erişim sağladı. Microsoft’un bu teknolojiyi agresif bir şekilde benimsemesi ve yaygınlaştırması, yatırımcıların gözünde rakiplerini geride bırakmasına yardımcı oldu. Microsoft’un Ocak 2023’te OpenAI’ye yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımdan bu yana, hisse senedi yaklaşık yüzde 70 değer kazanarak Microsoft’un piyasa değerine 1,2 trilyon dolardan fazla katkıda bulundu.

Microsoft İcra Kurulu Başkanı Satya Nadella (sağda), OpenAI’nin CEO’su Sam Altman ile yakın bir ilişki kurdu ve girişimin teknolojisini en iyi Microsoft ürünlerine dahil etti.

Word, Outlook ve Teams gibi önemli Microsoft yazılımlarına takılan bir asistan olan Copilot da dahil olmak üzere bu yapay zeka araçlarının şirket için önemli bir yeni gelir akışı haline geleceği beklentisiyle yatırımcı sayısı hızla artmaya başladı.

RBC Capital analistlerinden Rishi Jaluria bu durumu “OpenAI sayesinde büyük bir avantaja sahipler ve diğer kurumsal yazılım şirketlerinden daha hızlı yenilik yapıyor ve daha hızlı hareket ediyorlar” sözleriyle anlatıyor.

Yapay zeka heyecanı teknoloji sektöründeki hisse senetlerini yükseltirken, Microsoft bu dalgayı diğerlerinden daha iyi yönetti. Microsoft’un hisseleri 2023 yılında yüzde 55’ten fazla yükselerek, yüzde 45’ten az yükselen Nasdaq Bileşik Endeksi’ni geride bıraktı.

Bazı yatırımcılar, yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yükselen fiyatları etrafında bir balon oluşabileceğinden endişe ediyor. Çünkü yapay zeka patlamasının herhangi bir şirkete ne kadar yeni gelir getireceği hâlâ belirsizliğini koruyor. En büyük faydalanıcılardan bazıları için bile, işletmelerin ve bireylerin yapay zeka araçlarını teknolojinin en büyük savunucularının beklediği ölçekte benimsemeleri yıllar alabilir.

Ancak yine de Microsoft’un ve Apple gibi emsallerinin büyüklüğü, teknoloji hisselerinin borsanın genel performansında çok büyük bir rol oynadığı anlamına geliyor. S&P Dow Jones Indices’e göre, yıl başladığında iki teknoloji şirketi piyasa değeri ağırlıklı S&P 500’ün yüzde 14’ünü oluşturuyordu

Dow Jones Market Data’ya göre, Microsoft ve Apple şu anda S&P 500’deki 11 sektörden beşinin değerini aşmış durumda; bunlar arasında temel tüketici ürünleri, enerji, gayrimenkul, malzeme ve kamu hizmetleri yer alıyor.

Microsoft için yapay zeka bir kilometre taşı

Microsoft’un son dönemdeki başarısı, kurumsal müşterilerle olan sıkı bağları sayesinde teknolojik değişimin birçok dalgasında başarılı olan teknolojinin en eski şirketlerinden biri için çok derece önemli. 1975 yılında faaliyete geçen Microsoft, kişisel bilgisayarlardan internete ve mobil cihazlara uzanan evrimi diğerlerinden daha iyi yönetti. Tüm bunlara rağmen, işletim sistemleri hâlâ dünyadaki bilgisayarların çoğunda yer alıyor ve işyeri yazılımları dünyanın dört bir yanındaki şirketlerde sağlam bir yer tutmaya devam ediyor.

Son yıllarda, bazı teknoloji şirketleri yavaşlama ile mücadele ederken, Microsoft gelirlerini artırmanın yollarını buldu. Ana iş kolları, teknoloji alanındaki en satın almacı şirketlerden biri olmasını sağlayacak kadar nakit yarattı.

Kısa bir süre önce şirket sektörün önde gelenleriyle aynı seviyede olmayan, teknolojinin yaşlı amcası olarak görülüyordu. Büyüklüğüne rağmen, bazı yatırımcıların bir zamanlar en dinamik şirketleri tanımlamak için kullandığı FAANG kısaltmasının dışında bırakılıyordu ancak bunu kısa sürede kırmayı başardı.

Yaşlı amcaydı, muhteşem yediliye dahil oldu

Madrona Ventures’ta risk sermayedarı ve eski bir Microsoft yöneticisi olan Soma Somasegar, “Microsoft’un FAANG’in bir parçası olmadığı bir zaman vardı ve şimdi Microsoft kesinlikle muhteşem yedilinin içinde” diyor.

Muhteşem yedili, günümüzün teknoloji liderlerini ifade ediyor: Google’ın ana şirketi Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Nvidia, Tesla ve Microsoft.

CEO’luk görevinde neredeyse on yılı geride bırakan Nadella, şirketi hızla trilyon dolarlık değerleme noktalarına taşıdı. Şirket 2019 yılında 1 trilyon dolar, iki yıl sonra da 2 trilyon dolar piyasa değerini aştı.

Nadella yönetiminde Microsoft’un Azure bulut hizmeti büyümenin ana motoru haline geldi ve şirketin hisseleri bu bölümün başarısına bağlı olarak yükselip alçaldı. Bugün Amazon Web Services’in ardından sektördeki en büyük ikinci oyuncu konumunda.

Yapay zeka patlamasının Azure’daki büyümeyi hızlandırması bekleniyor. Geçen çeyrekte, Microsoft’un yapay zeka hizmetlerine yapılan müşteri harcamaları, Azure’un gelir artışının yüzde 3’ünden sorumluydu.

Yapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia'nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdıYapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia’nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.