Microsoft otuz yıl sonra ilk kez klavyesine ekleme yaptı: Tek tuşla yapay zeka

Yapay zekayı ürün yelpazesine entegre etmeye çalışan Microsoft yeni klavyelerine 'Copilot' tuşunu ekledi. Yapay zeka tuşunu destekleyen ilk cihazlar bu ay piyasaya çıkacak.

Bilim Teknoloji 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Kişisel bilgisayarlarda yapay zeka rekabeti başlıyor. Son birkaç yıldır Apple, Macintosh bilgisayarlara kendi yapay zeka asistanı Siri’yi entegre etmiş, hatta bunun için klavyeye bir tuş da eklemişti. Şimdi benzer bir hamle dünyanın en büyük işletim sistemi üreticisi Microsoft’tan da geliyor. Microsoft, Windows’un yeni sürümlerine kendi yapay zekasını entegre ediyor ve bu amaçla klavyeye de ‘Copilot’ (Yardımcı pilot) adı verilen bir yeni tuş ekledi.

Boşluk çubuğunun sağında yer alan ve yapay zekaya kısa yol oluşturan Copilot tuşu Microsoft’un 1994 yılında Windows/Başlat tuşunu eklemesinden bu yana klavye düzeninde yapılan ilk değişiklik. Şirket bu değişiklikle yapay zekaya verdiği önemin altını çiziyor.

Bloomberg’in haberine göre Copilot düğmeli Windows 11 bilgisayarları 9-12 Ocak 2024’te Las Vegas’ta yapılacak ünlü elektronik fuarı CES’te (Consumer Electronics Show) tüketiciyle ilk kez buluşacak.

Kısayol kullanıcıların yapay zeka yardımıyla görsel oluşturmasına, e-posta yazmasına ve metni özetlemesine yardımcı olacak. Microsoft’un yöneticilerinden Yusuf Mehdi yapay zekayı yazılımdan donanıma kadar Windows’a kusursuz şekilde işleyeceklerini söyledi.

Yine Mehdi’ye göre 2024 yapay zekalı bilgisayarların yılı olacak. Akıllı telefon üreticilerinin yeni ürünlerini ‘yapay zekalı telefon’ olarak sunması da bu  trendin bir uzantısı.

Bu etiketler tek başına fazla bir anlam taşımasa da Microsoft geçen yılı elindeki büyük veriyle yeni içerik üretebilen yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışarak geçirdi. Bu teknoloji Windows, Office, Bing arama, güvenlik yazılımı ile müşteri ve finans ürünlerinde gittikçe daha büyük bir ustalıkla kullanılıyor.

Microsoft’un elindeki en güçlü yapay zeka aracı 13 milyar dolar yatırım yaptığı OpenAI’ın GPT-4 teknolojisi. Şirket ürünlerini geliştirirken büyük ölçüde bu teknolojiden yararlanıyor.

Mercek altında: Modern yapay zeka akımının öncüleriMercek altında: Modern yapay zeka akımının öncüleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.